SYDÄNTENMURSKAAJA (1972)

The Heartbreak Kid/Hjärtekrossaren
Ohjaaja
Elaine May
Henkilöt
Charles Grodin, Cybill Shepherd, Eddie Albert, Jeannie Berlin (May)
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit (E) svensk tekst
Kesto
106 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Mayn ”julmien komedioiden dilogian” jälkimmäinen osa on kertomus pinnallisesta urheiluvälinemyyjästä, joka dumppaa vaimonsa heti häämatkalla piukean opiskelijaneidon tähden. Ohjaaja itse vetäytyi ”Hollywoodin uuden juutalaisaallon kulminaatiopisteenä” tervehdityn teoksen näyttelijäkaartista antaen tilaa Jeannie-tyttärelleen.

***

Jo Elaine Mayn (s. 1932) toisen ohjaustyön, mustan romanttisen komedian Sydäntenmurskaajan (1972) alun hääkohtauksesta tiedämme sen, että May loi varmalla otteella komediaansa, joka muuntuu niin satiirin kuin tragediankin suuntaan. Lilan (Mayn tytär Jeannie Berlin) ja Lennyn (Charles Grodin) häämatka on katastrofi. Lenny alkaa väsyä uuteen morsiameensa jo matkalla Miami Beachille. Lila töhrii naamansa kananmunasalaatilla voileipää syödessään ja laulaa samoja lauluja uudelleen ja uudelleen. Pari on mennyt naimisiin ilman edeltävää seksiä ja tuntee toisiaan muutenkin vain vähän.

Perillä Miami Beachillä Lila polttaa heti ensimmäisenä päivänä itsensä pahasti auringossa ja jää tuskissaan voiteen turvin hotellihuoneeseen lepäämään. Lenny lähtee paikalta pois ja suuntaa uimarannalle, missä tapaa kohtalokkaan Kellyn (Cybill Shepherd). Hän on pohjoismaalaisen vaalea blondi, jumalatar Minnesotasta. Kiusoittelevalla Kellyllä on taito saada miehet pikkusormensa ympärille pientä huvitusta halutessaan. Lenny on kuin salamaniskusta rakastunut ja päättää heti paikalla matkata Minnesotaan aikeenaan mennä naimisiin tämän viehättävän olennon kanssa.

Tähän perustuu Sydäntenmurskaajan idea ja ainoastaan Elaine May sekä käsikirjoittaja Neil Simon ovat voineet tehdä tilanteesta hauskan ja kuitenkin jokseenkin todentuntuisen. Käsikirjoitus pohjautuu Bruce Jay Friedmanin novelliin A Change of Plan. Elokuvassa on kyse siitä, kuinka teemme väkivaltaa toisillemme egoillamme kaikki paitsi Lilan kaltaiset. Sydäntenmurskaaja saa meidät nauramaan ja huvittumaan vaikka se tekee myös kipeää, koska elokuva tekee Lennystä itsekkyyden ja halukkuuden ilmentymän.

Sydäntenmurskaajassa May onnistui luomaan henkilöhahmoistaan kiinnostavia. Kelly on heistä kaikkein mielenkiintoisin. Miehet ovat kuin hypnotisoituja hänen ympärillään ja rikas isä (Eddie Albert) tekee mitä tahansa hänen puolestaan. Kelly janoaa jopa enemmän rakkautta kuin Lenny.

Jeannie Berlin esittää hienosti Lilan roolin. Niin Berlin Lilana, Charles Grodin Lennyn roolissa kuin Neil Simon käsikirjoittajana saivat Golden Globe -ehdokkuudet. Berlin ja Eddie Albert huomioitiin Oscar-ehdokkuuksilla sivuosista. Elaine May osoitti ohjauksessaan poikkeuksellista taitoa komediaan, ihmissuhteiden tutkimiseen sekä kykyä improvisoida. Vuonna 2002 American Film Institute antoi Mayn työlle tunnustuksen valiten Sydäntenmurskaajan sadan kaikkien aikojen hauskimman amerikkalaisen elokuvan listalleen.

– Roger Ebertin (Chicago Sun-Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 23.12.2021