LÄNNEN KOVANAAMAT (1972)

Pocket Money
Ohjaaja
Stuart Rosenberg
Henkilöt
Paul Newman, Lee Marvin, Strother Martin
Maa
USA
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Persaukiset ja velalliset lehmäpojat joutuvat helpon rahan toivossa hankaluuksiin kieron maanviljelijän kanssa. Malickin käsikirjoittama moderni länkkäri kokosi yhteen todellisen tähtijoukon. Lannistumattoman Luken ohjaaja Stuart Rosenberg, mestarikuvaaja László Kovács ja alkuperäislaulun säveltänyt Carole King tekevät kokonaisuudesta elokuvahistorian kätketyn helmen.

***

Stuart Rosenberg ohjasi Paul Newmanin ja Wayner Rogersin kanssa kolme filmiä. Vuonna 1972 ilmestynyttä Lännen kovanaamoja edelsivät loistelias vankiladraama Lannistumaton Luke (1967) ja ehkä vähemmän tunnettu poliittinen draama WUSA (1970). Lännen kovanaamoissa tähtijoukkueeseen tuli mukaan myös Lee Marvin, jolla oli ongelmia sopeutua yhteen Newmanin kanssa, kuten Rogers myöhemmin tilitti. Elokuvaa kuvattiin Arizonan Ajossa ja samassa osavaltiossa sijaitsevassa studiossa, jonka castingistä vastaava Fred Graham oli aiemmin perustanut.

Jim Kane Arizonan Nogalesista on cowboy, mutta luuseri, enemmän hyväluontoinen kuin järkimiehiä ja sen mukaisia ovat hänen duuninsa lännen jokapaikan höylänä. Pankkilainat iskevät päälle, eikä viimeisin hevonenkaan ole ihan parasta ykkösluokkaa. Jos suoraan sanotaan, Jim on PA. Onneksi hän saa asustella hotellissa ilmaiseksi ja ex-vaimokin tuntee sympatiaa ja avustaa häntä taloudellisesti. Tässä tilanteessa Jim hyväksyy hämäräperäisen liikemiehen diilin, jossa hän lähtee Meksikoon ostamaan karjaa. Hän saa kumppanikseen toisen luuserin, Leonardin, joka on Meksikossa jälleen kerran nopean rikastumisen toivossa. Karjan ostaminen paikallisilta tilallisilta osoittautuu kuitenkin odotettua hankalammaksi…

Lännen kovanaamojen takana oli vasta perustettu tuotantoyhtiö First Artists. Perustajat Paul Newman, Sidney Poitier, Barbra Streisand, Steve McQueen ja Dustin Hoffman latasivat tähän ensimmäiseen lännenkomediaan kovat lataukset. Se näkyi murskakritiikeissä. Jälkeenpäin voitiin vain todeta, ”ettei se nyt niin kamala filmi ollut, odotukset olivat vain niin suuret, että mikään briljanttia vähempi ei olisi riittänyt”, kuten TV Guide asian muotoili muutama vuosi sitten.

– Jari Sedergren 2022