MIES HÄMÄRÄSTÄ 3D (1953)


Suuren ryöstösaaliin piilottanut vanki suostuu vankilassa kokeelliseen aivoleikkaukseen päästäkseen ehdonalaiseen. Leikkauksen seurauksena hän menettää muistinsa, mutta luvassa on ongelmia, kun vanhat rikostoverit vaativat tietoa ryöstösaaliin sijainnista. Tehokkaiden 3D-efektien ohella elokuvan ansioihin lukeutuvat loppupuolen unijakso pelottavine Laffing Sal -hahmoineen sekä Santa Monican Ocean Parkissa paikan päällä kuvattu grand finale. Mies hämärästä oli 1950-luvun 3D-buumin ensimmäinen yhdysvaltalaiselokuva ja uudelleenfilmatisointi vuoden 1936 elokuvasta The Man Who Lived Twice. B-luokan tuotanto sai ensi-iltansa muutamia päiviä ennen laajalti markkinoitua ja paremmin tunnettua HOUSE OF WAX -elokuvaa.
***
Columbian ensimmäinen ”stereoskooppinen filmi” aikalaisvastaanotto luonnehti 3-D -tekniikkaa, kun Lew Landersin ohjaama Mies hämärästä saatiin vuonna 1953 valkokankaille. Kovin innostuneita uudesta elokuvateatterit valloittaneesta tekniikasta eivät arvostelijat yleensä olleet, vaikka eräiden kohtauksien havaittiin kyllä tulevan ”silmämunille asti”. Uutisista selviää, että Columbian laboratorioissa kehitetty tekniikka hyödynsi kahta kameraa, mutta ei peilejä. Systeemi oli kaiken kaikkiaan yksinkertainen, kevyt ja liikuteltava. Alkuperäisen kopion sanotaan olleen väriltään seepia.
Itse elokuva on uusintaversio vuoden 1936 elokuvasta The Man who Lived Twice. Steve Rawley (roolissa Edmond O’Brien) on mies, jolla on menneisyys, mutta mies ei itse siitä muista mitään. Hän on visiteerannut sairaalassa, jossa tälle koko käden mittaisen rikosrekisterin omaavalle roistolle tehtiin kokeellinen aivoleikkaus, jonka myötä rosvosta pitäisi tulla kunnon mies vailla menneisyyttä. Ajan suosikkiaivoleikkauksesta, lobotomiasta, ei todellakaan ole kysymys, sillä leikkauksesta voi kuntoutua päällisin puolin ja kirjaimellisesti virheetön ihminen. Nykykatsojan huomio kiinnittyy myös tupakan välttämättömään läsnäoloon juurikin sairaalassa…
Sairaala tohtoreineen ei kuitenkaan ollut tietoinen siitä, että tehtaan palkkarahat, huimat 130 000 dollaria ryöstäneen Rawleyn perässä on paitsi vakuutusetsivä, myös rikostoverit, joihin lukeutuu kaunis Peg. Yhdenkään rahoja jahtaavan kalloon ei mene se, että Rawley todel lakaan ei muista mitään. Kun Rawley joutuu jengin käsiin, otteet ovat kovia, vaikka Peg yrittääkin hieman suojella rakastettuaan, toki asemansa jengissä muistaen.
Kuten muistinmenetyselokuvissa yleensä, muisti alkaa palautua vähän kerrallaan. Näihin hetkiin osuvat elokuvan mielenkiintoisimmat toteutukset huvipuistossa, joka on perinteisesti ollut elokuvissa symboli ”toisesta maailmasta”, jonka säännöt ovat eri kuin meidän kaikkien arjessa. Nyt Rawlyen unen (tai horroksen) ja muistiinpalautuksen visualisointi on tämän aikansa elokuvan mieleenpainuvimpia jaksoja.
– Jari Sedergren 2022