BAD BOYS 2 (2003)


Miamin superkyttien anarkistinen ja samalla keskiluokkainen linja jatkuu toisella kierroksella. Vastavoimina ovat huumekartellit, Ku Klux Klan ja ”venäläinen viikatemies” Peter Stormare. Jatko-osa on runsaudessaan kuin kattoon yltävä hampurilainen. Pihvit ovat hulluja mutta perfektionistisia toimintakohtauksia, joiden rajuuteen reagoitiin Suomessa ensin K 18 -ikärajalla. Kun koeyleisöt rakastivat käytännössä kaikkia osuuksia, tiivistämisen sijaan elokuvasta tuli ekstaattinen 2,5 tunnin kohokohtien putki. Sankaritar Syd (Gabrielle Union) sai oman tv-sarjan LA’s Finest. Jos rahakasoja ei lasketa, Bad Boys 2 on Michael Bayn suurin saavutus.
***
Samalla kun kiellettyjä aineita välittävät kuubalaiset, haitilaiset ja venäläiset rikollisryhmät käyvät häikäilemätöntä sotaa Miamin päihdemarkkinoista, huumepoliisi Mike Lowrey salailee rakkaussuhdettaan kollegansa Marcus Burnettin siskoon Sydney ”Syd” Burnettiin. Miehet eivät tiedä, että Syd on mafiapomo Johnny Tapian kartelliin soluttautunut undercover-huumeagentti.
Bad Boys 2 ei ole modernin toimintaelokuvan älykkäintä eikä moraalisesti terävintä kärkeä, mutta se pelaa korkein panoksin. Michael Bayn läpimurtoelokuvalleen ohjaama jatko-osa on ylikierroksille kiihtyvän ilmaisun merkkipaalu, jossa sympaattisuus ei hautaudu tekniseen loistoon. Ohjaajan myöhemmät Transformers-fantasiat näyttävät Bad Boys 2:een verrattuina kliinisiltä robottialan messuilta, joissa ei voi ikinä tapahtua mitään lapsilta kiellettyä. Sankariparin operaatiot luisuvat toistuvasti härskeille ja väkivaltaisille vyöhykkeille (ensimmäinen suomalainen ikäraja oli K18), mutta luonnetta ja inhimillistä särmää niistä ei puutu.
Tyyliä hallitsee todentuntuisten ja hallusinaatiomaisten ainesten tasapainottelu. Toiminta on mielikuvituksellista, mutta säilyttää vaaran maun korostamalla konkreettisia elementtejä eikä painottomia pikseleitä. Jokainen kohtaus haluaa ällistyttää menemällä tavalla tai toisella liian pitkälle. Ku Klux Klaniin soluttautumisesta alkava elokuva on sankariensa tavoin yhdistelmä anarkiaa ja konservatiivisuutta. Kuvasto ei ole kaukana mainonnasta, ja Kuubaan hyökkäävän loppunäytöksen tunteikas kommandoglamour on kuin puolustusvoimien värväysvideosta Irakin sodan ajalta. Periamerikkalainen cowboypaatos (”We ride together. We die together. Bad boys for life!”) vie ulkopoliittiselle ongelmakentälle, mutta on poikkeuksellista, että se henkilöityy afroamerikkalaisiin kaveruksiin. Vice.com-sivustolle kirjoittanut Kasai Rex näkee elokuvan afromielessä voimauttavana ja kehuu toimintafantasiaa masentavien stereotypioiden murtamisesta: on raikasta, että poliisivoimien ja mustien miesten välejä ei aina esitetä vihamielisyyden kautta ja sankareilla on muitakin piirteitä kuin koominen värikkyys.
Maailmassa olisi useampia Bad Boys -elokuvia, jos sukupolvensa kysytyimpiin tähtiin kuuluvan Will Smithin kalenterissa olisi ollut enemmän tilaa jatko-osille. Kolmatta osaa, belgialais-marokkolaisten Adil El Arbin ja Bilall Fallahin ohjausta Bad Boys for Life jouduttiin odottamaan yli 15 vuotta, ja pitkän linjan toimintasarjoille ominaiseen tapaan teemaksi nousi miesten suhde omaan ikääntymiseensä. Franchisessa on myös naisvaltainen osasto vailla Smithin ja Lawrencen hahmoja. Tv-sarja LA’s Finest on jatkanut Bad Boys 2:n sankarittaren Syd Burnettin seikkailuja.
– Lauri Lehtinen 16.1.2020