JUMALAN MORSIAN (2003)

Den sjunde himlens brud
Ohjaaja
Anastasia Lapsui, Markku Lehmuskallio
Henkilöt
Jana Hudi, Ljubov Lapsui, Angelina Serotetto
Maa
Suomi
Kesto
81 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
näytöksen alustaa Kirsikka Moring
Ikäraja

Anastasia Lapsui käsikirjoitti Jumalan morsiamen omien lapsuuden kokemuksien pohjalta. Siperian tundralle, Jamalin niemimaalle sijoittuva tosipohjainen fiktioelokuva kääntää esiin kipeän intiimin puolen tarinassa sokeutuneesta tytöstä ja perinteistä tabua loukanneesta nenetsivanhuksesta.

***

Markku Lehmuskallio matkasi arktisten kulttuurien pariin jo 1980-luvulla. Matkojen tuloksena syntyi näytelmäelokuva Inuksuk (1988) ja joukko dokumenttielokuvia. 1990-luvun dokumenttitrilogian jälkeen Lehmuskallio ja Anastasi Lapsui palasivat nenetsien pariin elokuvissaan Elämän äidit (2002) ja Jumalan morsian (2003). Jumalan morsiamen keskeinen teema on yksinäisyys. Se on tarina vanhasta yksinäisestä naisesta, joka kertoo elämästään sokealle Ilne-tytölle. Ilnen nimi tarkoittaa elämän antajaa.

Anastasia Lapsuin käsikirjoittama Jumalan morsian on tositapahtumiin pohjautuva tarina nenetsinaisesta, joka samaanin vaikean synnytyksen yhteydessä tekemän ennustuksen perusteella pyhitetään suuren Jumala Numin morsiameksi. Seitsenvuotiaana lapsi on vietävä pyhälle Hynngarte-kukkulalle, jossa jumalpuoliso ilmestyisi hänelle. Yhdelläkään kuolevaisella miehellä ei ole lupaa kajota Sjardaan ennen 28. ikävuotta.

Nainen haluaa paeta yksinäistä ja rakkaudetonta elämäänsä, mutta se vaatii pyhän valan rikkomista: hän suostuu vanhan miehen toiseksi vaimoksi. Siitä seuraa kosto: hän menettää syntymättömät lapsensa julmalle Jumalalleen. Kun sitten hän löytää todellisen suuren rakkautensa, nainen jättää halveksimansa vanhan miehen. Rakastavaiset vannovat toisilleen ikuista uskollisuutta Tulen Jumalan edessä. Mutta kansansa tradition mukaisesti mies hylkää naisen lapsettomuudesta johtuen arvottomana ja ottaa  uuden vaimon. Voidakseen olla rakastettuaan lähellä nainen alistuu miehen ja tämän perheen rengiksi. Kuoleman lähestyessä nainen kiroaa syntymänsä, vanhempansa ja Jumalansa sekä kutsuu rakastajakseen maanalaisen maailman valtiasta.

Jumalan morsian kuvattiin vuosina 2002-2003 Jamalin niemimaalla. Elokuvan näyttelijöinä nähdään paikallisia nenetsejä. Pääosaa näyttelee vanha nenetsinainen Sjarda, koko nimeltään Numb Sjarda. Sana Num tarkoittaa taivasta ja on samalla myös nenetsien korkeimman jumalan nimi. Syarda tarkoittaa sidottua tai vangittua. Niinpä Numb Sjarda tarkoittaa kirjaimellisesti Numiin sidottua.  Nenetsikulttuurissa tyttölapsi saatetaan luvata Num-jumalalle ennen syntymäänsä tai sen jälkeen. Tavallisesti vala tehdään syntymän jälkeen, kun sukupuoli tiedetään varmasti. Tyttö voidaan luvata Numille kolme, neljä tai viisi kertaa seitsemäksi vuodeksi tai jopa koko elämän ajaksi. Määräajan päättyessä nainen voi halutessaan ottaa maallisen miehen elämän aikaiseksi kumppanikseen.

Elokuva perustuu käsikirjoittaja ja ohjaaja Anastasia Lapsuin omiin kokemuksiin. Hän oli itse sokeutunut nuorena joiksikin vuosiksi, ja vieraili usein naapurikodan vanhan naisen luona.  Ystävystyttyään vanha nainen kertoi elämästään jumalan morsiamena. Elokuva on hänen tarinansa.

– Jari Sedergren 29.12.2004