JUMALTEN TAISTELU (1981)

Clash of the Titans/Gudarnas krig
Ohjaaja
Desmond Davis
Henkilöt
Harry Hamlin, Laurence Olivier, Claire Bloom, Maggie Smith, Ursula Andress
Maa
GB/USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
118 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
alkukuvana sensuuripoisto elokuvasta Taistelu kultaisesta taljasta (Jason and the Argonauts, GB/US 1963, 2 min, KAVI 35 mm)
Ikäraja

Jumalten taistelu päivitti Kreikan tarustoa Tähtien sota -aikaan. Lentävällä ratsulla varustettu ylijumalan poika Perseus pelastaa prinsessa Andromedaa vastustajinaan Medusa-gorgo ja merihirviö Kraken. Zeuksena nähdään Laurence Olivier, ja erikoistehosteet ovat legendaarisen Ray Harryhausenin käsialaa.

Jumalten taistelun ja koko esityssarjan – alkukuvana nähdään Harryhausenin Taistelu kultaisesta taljasta (Jason and the Argonauts, 1963) -elokuvaan loihtima luurankotaistelu (2 min), jonka Valtion elokuvatarkastamo poisti.

***

Brittiläisen Desmond Davisin (s.1926) ohjaama, kreikkalaisesta mytologiasta ammentava vuoden 1981 fantasiaseikkailu Jumalten taistelu voidaan nähdä ennen kaikkea elokuvan visuaaliset tehosteet luoneen yhdysvaltalaisen Ray Harryhausenin (1920–2013) projektina. Harryhausen tuotti viimeisen teoksensa yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Charles H. Schneerin kanssa. Uransa varrella Harryhausen loihti erikoistehosteet useisiin tieteis- ja fantasiaelokuviin. Tunnetuimpia hänen töistään ovat Afrikan aave (1949), Sinbadin uudet seikkailut (1958) sekä Taistelu kultaisesta taljasta (1963), josta ikimuistoinen on erityisesti argonauttien ja luurankoarmeijan välinen taistelu. Harryhausenin vaikutus elokuvantekijöihin on ollut suorastaan valtava, sillä hänet ovat maininneet inspiraation lähteekseen Steven Spielberg, Peter Jackson, Tim Burton, James Cameron, Guillermo del Toro, George Lucas, J.J.Abrams ja Wes Anderson.

Kreikkalaisen taruston hahmoja tulkitsemassa Jumalten taistelussa on monia tunnettuja näyttelijöitä kuten Laurence Olivier (Zeus), Maggie Smith (Thetis), Claire Bloom (Hera) ja Ursula Andress (Afrodite). Ylijumala Zeuksen poika Perseus (Harry Hamlin) pelastuu äitinsä Danaen (Vida Taylor) kanssa isoisänsä Akrisioksen (Donald Houston) vihalta ja puisesta arkusta meren syvyyksistä. Nuorukaiseksi vartuttuaan Perseus käy läpi monia seikkailuja ennen rakastettunsa Andromedan (Judi Bowker) lopullista pelastamista merihirviö Krakenin tuholta. Monia eri vaiheita ja käänteitä sisältävässä fantasiaseikkailussa sankari taistelee jättiläisskorpioneja vastaan, lentää siivekkäällä Pegasos-ratsullaan, kohtaa hirviömäiseksi satyyriksi muutetun Caliboksen (Neil McCarthy), valtavan Krakenin, käärmepäisen Medusan, kolme noitaa sekä kaksipäisen Dioskilos-koiran.

Tehtävissä apuna on Zeus, joka lahjoittaa Perseukselle erikoislaatuisen kypärän Pallas Athenelta (Susan Fleetwood), joka muuttaa käyttäjänsä näkymättömäksi. Afroditen lahjana on taikamiekka, Heralta puolestaan Perseus saa kiiltävän kilven. Avuksi rientää myös Bubo-pöllö, joka on Hefaistoksen (Pat Roach) rakentama jäljitelmä Pallas Athenen pöllöstä ja yksi keskeisistä elokuvaa varten luoduista hahmoista. Ensimmäistä kertaa urallaan Harryhausen koki välttämättömäksi palkata kaksi muuta animaattoria luomaan haluamansa maailman ja lukuisia efektejä. Mukaan assistenteikseen hän sai stop-motion -veteraani Jim Danforthin sekä melko uuden tekijän Steven Archerin, joka työskenteli myöhemmin elokuvien Krull ja näkymätön vihollinen (1983), Päättymätön tarina (1984) ja Paholaisen kutsu (1990) parissa.

Siitä huolimatta, että Jumalten taistelu perustuu kreikkalaiseen mytologiaan, sisältää elokuva joitakin huomion arvoisia seikkoja ja poikkeamia. Jumalten taistelun alkuperäinen englanninkielinen nimi Clash of the Titans viittaa titaaneihin. Kronos ja Atlas olivat tunnetuimpia titaaneista, mutta heitä ei mainita elokuvassa, kun taas Medusa ei oikeasti ole titaani. Kraken liittyy muinaisskandinaaviseen tarustoon, ei lainkaan kreikkalaiseen. Calibos viittaa puolestaan Calibaniin, hirviönkaltaiseen olioon ja vastustajaan William Shakespearen Myrskyssä. Kypärän Perseus sai taruston mukaan toisin kuin elokuvassa Haadekselta, kiiltävän kilven puolestaan Pallas Athenelta.

 Perseuksen rooliin valittiin uusi tulokas Harry Hamlin, mutta alun perin rooliin kaavailtiin niin Malcolm McDowellia, Michael Yorkia, Richard Chamberlainia kuin Arnold Schwarzeneggeriakin. Jumalten taistelu maksoi aikoinaan 15 miljoonaa dollaria ja kuvauspaikkoina olivat Maltan Gozo, Englannissa Cornwall ja Pinewoodin studiot, Italian Paestum ja alueita Espanjasta. Jumalten taistelu nousi ilmestymisvuotenaan suosioon, sillä se oli vuotensa 11. menestynein elokuva maailmalla tuottaen 41 miljoonaa dollaria pelkästään Pohjois-Amerikassa. Aihepiiri osoittautui parin vuosikymmenenkin jälkeen kiinnostavaksi, sillä elokuvasta tehtiin Louis Leterrierin ohjauksessa uusintaversio 3D:nä vuonna 2010 pääosissa Sam Worthington, Liam Neeson ja Ralph Fiennes nimellä Titaanien taistelu.

– Nigel Honeybonen (Horrornews.net/HNN) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2.5.2019