RAUTAINEN COOGAN (1968)

Coogan's Bluff/Coogan – den järnhårde
Ohjaaja
Don Siegel
Henkilöt
Clint Eastwood, Lee J. Cobb, Susan Clark
Maa
USA
Tekstitys
svensk text
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

Arizonalainen varasheriffi Coogan lähtee New Yorkiin noutamaan vankia. Vanki onnistuu kuitenkin karkaamaan matkalla lentokentälle, ja Cooganin on lähdettävä metsästämään vankia kaupungin sykkeestä. Eastwoodin ja Siegelin ensimmäinen yhteinen elokuva on unohtumattoman yhteistyön kulmakivi.

***

Ohjaaja Don Siegelin ja tuottaja-näyttelijä Clint Eastwoodin yhteisten aikaansaannosten tunnetuimmat hedelmät ovat Likainen Harry ja Pako Alcatrazista, mutta yhteistyö alkoi jo aiemmin elokuvasta Rautainen Coogan (1968). Miehiä yhdistävät kuvauksen tietty maanläheinen realismi, väkivallan merkittävä rooli ja annos yhteiskuntakritiikkiä, erityisesti järjestelmänvastaisuutta.

Rautaisessa Cooganissa Clint Eastwood näyttelee arizonalaista apulaissheriffi Walt Coogania, jonka tehtävänä on noutaa vanki New Yorkista. Coogan suhtautuu tehtävään epäilevästi, sillä hän tuntee noudettavan rikollisen James Ringerin (Don Straud).

New Yorkin poliisi ei ole yhteistyöhalukas, päinvastoin. Kun lsd-huuruinen vanki sitten onnistuu karkaamaan, tyrmätty ja nolattu Coogan ryhtyy raivokkaaseen takaa-ajoon New Yorkin yössä. Kohtauksista erityisesti biljardisalitappelu ja takaa-ajo kaupungissa (Cloisters) ovat saaneet kiitosta.

Arizona on New Yorkiin verrattuna maaseutua, ja tietyllä tavalla tämä maaseutu/kaupunki -vastakkainasettelu läpäisee koko elokuvan. Tietysti sen voi sanoa uusintavan perinteistä amerikkalaiselokuvan teemaa: maalaispoika kaupungissa on aihe, josta on revitty irti kaikkea mahdollista. Tähän liittyy vääristely, joka ei välttämättä suomalaiskatsojalle aukea: Coogania sanotaan koko ajan teksasilaiseksi. (Nykyiseen somemaailmaan tämä nimien vääntely ja tahalliset väärät määritelmät ovat istahtaneet syvälle.) New York, joka näyttää elokuvassa 1960-luvun varjopuolensa, puolestaan on kaikkien paheiden pesä.

Summa summarum: Suuren linjan asetelma, poliittinenkin jos niikseen tulee, on rajaseudun arvojen (Eastwoodin hahmo on yksi yhteen hänen lännenrooliensa kanssa) ja korruptoituneen sivilisaation yhteentörmäys.

Rautainen Coogan on itsessään kelpo poliisielokuva, mutta sen merkitys on lähinnä idullaan olevassa Siegel-Eastwoodin tulevissa yhteistöissä.

– Jari Sedergren 2020