KALMANRALLI 2000 (1975)

Death Race 2000/Dödskörning 2000
Ohjaaja
Paul Bartel
Henkilöt
David Carradine, Simone Griffeth, Sylvester Stallone
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
78 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
tuottaja: Roger Corman
Ikäraja

Hallitseva mestari Frankenstein (Carradine) osallistuu mantereen läpi ajettavaan kuolonralliin, jossa osallistujat saavat pisteitä jalankulkijoiden päälle ajamisesta. Takapuskurissa kirii pahin vastustaja Machine Gun Joe (Stallone). Väkivaltainen toimintaelokuva tarjoaa pysäyttämätöntä ja brutaalia menoa.

***

Markku Tuuli kirjoitti (Katso 48/1976) tuoreeltaan kaksoisarvostelun elokuvista The Omen (Richard Donner) ja Kalmanralli (2000): ””Ennustuksella” ja ”Kalmanrallilla” on kaksi yhteistä tekijää. Ne molemmat ovat huonoja elokuvia ja ne molemmat on silvottu Suomessa.”

Ketä oli syyttäminen? Tuuli arveli, että science fiction -parodia Kalmanralli on ”joko maahantuojan tai sensuurin toimesta pilkottu melkein muodottomaksi, niin että on suorastaan harhautusta esittää sitä ylipäätänsä, koska juonen seuraamisessakin on vaikeuksia”.

Tuuli päätyi tulkitsemaan maan elokuvasensuuritilannetta lainaamalla ”suuren ajattelijan” Br. Laaksosen sanoja: ”Kun sensuurimme leikkaa pois kauhuelokuvista kauhun, seksielokuvista seksin, väkivaltaelokuvista väkivallan, olisi johdonmukaista, että se leikkaisi komedioista vitsit”. Latojapaholaisen ansiosta lainaus onnistuttiin julkaisemaan ymmärrettävässä muodossa vasta Katso-lehden numerossa 49/1976 parodisella otsikolla ”Sensuuri iski latomossa”.

Vaikka asian olisi ehkä voinut selvittää puhelinsoitolla, kerrottakoon nyt lähes viisikymmentä vuotta myöhemmin, että tällä kertaa runsaat leikkaukset teki – täyskiellon uhatessa tietysti – elokuvavuokraamo.

Sitten itse elokuvaan. Kalmanralli on visio vuodesta 2000, jolloin kapitalismi ja amerikkalainen kulttuuri ovat täysin valloittaneen maailman. Amerikan presidentti hallitsee maailman kansoja.  Tähtilippu ja hakaristi ovat löytäneet yhteisen muodon. ”Annan teille sitä mitä haluatte”, presidentti lupaa kansoilleen. Kansallisurheilu on kalmanralli, jossa ajetaan hengiltä niin monta ihmistä kuin mahdollista. Elämällä ei ole mitään arvoa, mutta kuolemia lasketaan elektronisilla tauluilla. Kallot murtuvat ja veri lentää.

Dagens Nyheterin arvostelija Lars Grönqvist kirjoitti (DN 30.6.1976): ”Näissä orgioissa väkivallalla ja verellä on sankari”. Epiteetin ansaitsee Frankenstein, joka on muiden töiden vähettyä kouluttautunut murhaavaan urheilulajiin. Kartanlukijana toimii Annie, joka on myös Frankensteinin rakastajatar ja on kaksoisroolissa: hän nimittäin avittaa sissijoukkoa, joka yrittää lopettaa kisan. Yllätyksiä kuitenkin riittää loppumetreille asti. Millainen on väkivaltakulttuurin tulevaisuus?

– Jari Sedergren 2022