IHMEMAA OZ (1939)

The Wizard of Oz/Trollkarlen från Oz
Ohjaaja
Victor Fleming
Henkilöt
Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu L. Frank Baumin romaaniin
Ikäraja

Monien merkitysten elokuvaksi kasvanut Ihmemaa Oz osui täsmällisesti omaan aikaansa ja paikkaansa – lopputuloksena ajaton, universaali elämys. MGM-yhtiön studiovakaumuksen mukaisesti matka fantasiamaailmaan ei merkitse pakollista kasvun paikkaa, vaan keltaisen tiilitien lohdullinen tehtävä on johdattaa kulkijansa takaisin kodin ja kadotetun viattomuuden suojiin.

***

Elokuva oli valmisteilla kuusi vuotta. Vuonna 1937 tuottajaksi nimettiin Mervyn LeRoy, kumppaninaan Arthur Freed. Freedillä oli keskeinen vaikutus elokuvan emotionaaliseen kehittelyyn. Laulut äänitettiin ennen kuvauksia: menettelyä oli aikaisemmin käytetty ainoastaan piirroselokuvissa. Suuritöinen “The Jitter Bug” -numero leikattiin pois. “Over the Rainbow” oltiin myös vähällä poistaa, kunnes Freed uhkasi irtisanoa itsensä elokuvasta.

Ohjaajaksi nimettiin ensin Norman Taurog, mutta työn aloitti Richard Thorpe, jota seurasi nopeasti George Cukor. Cukor neuvoi Judy Garlandia esiintymään maalaistyttönä eikä satuprinsessana. Kun Cukor siirtyi Tuulen viemään, Ihmemaa Oz sai ohjaajakseen Victor Flemingin. 2½ kuukautta myöhemmin Flemingin vuoro oli siirtyä Tuulen viemään, ja Ihmemaa Ozin ohjasi loppuun King Vidor. Kohtaukset maatilalla (mukaanlukien “Over the Rainbow”), pyörremyrskykohtaukset sekä “Professori Marvel” -kohtaukset ovat Vidorin ohjaamia.

Satumusikaalin klassikko on osoitus tuotannon neroudesta: suuren työn ja monien henkilövaihdosten jälkeen osatekijät loksahtivat lopulta kohdalleen. 16-vuotiaasta Judy Garlandista elokuva teki kansainvälisen tähden; silmät kyyneltyvät jo johdannossa Garlandin laulaessa “Over The Rainbow”. Pyörremyrsky tempaa Dorothyn ja hänen koiransa Maiskismaahan; mustavalkoisesta todellisuudesta siirrytään Technicolor-fantasiaan. Punaiset taikakengät jalassa Dorothy talsii Keltaista tiilitietä kohti Smaragdikaupunkia, jossa Ozin taikurin on määrä auttaa hänet takaisin kotiin. Matkakumppaneina ovat pelokas leijona, aivoton variksenpelätti ja sydämetön peltimies. Sadun ja fantasian merkitys on hienosti oivallettu, ja taustalla olevat perheen tunnelataukset ovat aitoja. Garlandin roolisuoritus on unohtumaton kuvaus viimeisestä sukelluksesta lapsuuden maailmaan.

–  Lähteenä American Film Institute Catalog of Feature Films. 1931-1940 (1993)  AA 12.3.1995