ÄLÄ KIELTÄYDY KAHDESTI (1983)

Never Say Never Again/Neka aldrig två gånger
Ohjaaja
Irvin Kershner
Henkilöt
Sean Connery, Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera, Kim Basinger, Bernie Casey
Maa
Iso-Britannia/Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
134 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
kuvaus: Douglas Slocombe, musiikki: Michel Legrand
Ikäraja

1980-luvun ainoa joulukuussa Suomen ensi-iltansa saanut Bond oli Sean Conneryn odotettu comeback. Kuninkaan paluu sai HS-kriitikko Helena Yläsen itkemään ilosta. Irvin Kershnerin (Imperiumin vastaisku) nautittava saavutus päivittää Pallosalaman tarinaa sähköisku-joystickien tapaisilla kasari-innovaatioilla. Bernie Casey ravistelee Ian Flemingin valkoista maailmaa Felix Leiterinä. Charmia tihkuvaan kokoonpanoon kuuluvat myös Klaus Maria Brandauer, Kim Basinger ja Max von Sydow.

***

Syyskuu 1982. John Gardnerin romaani Koston hetki, James Bond! (For Special Services) ilmestyy suomeksi.

Tammikuu 1983. Roger Mooren tv-sarjan Veijareita ja pyhimyksiä kahdesta 1970-luvun alun episodista on editoitu kokoillan kooste Sporting Chance. Mega Film tuo sen teatterilevitykseen 21.1. nimellä Koston hetki, Roger Moore ja mainostaa ”supersankarin uusia seikkailuja”. Osalle katsojista tulee yllätyksenä, että kyse ei ole Bond-elokuvasta. Yleisön pyynnöstä Helsingin Bio Rex -teatteri poistaa Koston hetki, Roger Mooren ohjelmistostaan kesken ensi-iltaviikon.

Kesäkuu 1983. John Gardnerin romaani Tehtävä Suomessa, James Bond (Icebreaker) ilmestyy suomeksi.

Elokuu 1983. John Glenin ohjaama Roger Moore -elokuva Octopussy – mustekala tulee ensi-iltaan 12.8. Elokuva saa Suomessa 532 512 katsojaa.

Syyskuu 1983. Visa Mäkisen ohjaama James Bond -parodia Agentti 000 ja kuoleman kurvit tulee ensi-iltaan 16.9.

Joulukuu 1983. Irvin Kershnerin ohjaama Sean Connery -elokuva Älä kieltäydy kahdesti (Never Say Never Again) tulee ensi-iltaan 16.12. Elokuva saa Suomessa 369 048 katsojaa.

Kirjailija Ian Fleming tunnetaan romaanihenkilö James Bondin isänä, mutta elokuva-Bondin vanhemmiksi on ilmoittautunut muitakin tekijöitä. Irlantilainen käsikirjoittaja ja tuottaja Kevin McClory halusi 1950-luvun lopulla tuoda agenttihahmon valkokankaalle, mutta ei pitänyt Flemingin varhaisia kirjoja tarpeeksi elokuvallisina. McClory kehitteli Flemingin ja Jack Whittinghamin kanssa lennokasta Bond-elokuvahanketta, jonka tekstistä Fleming myöhemmin työsti romaanin Pallosalama ja jätti kirjoittajakumppanit mainitsematta. Kirja uskallettiin julkaista Suomessa sarjansa ensimmäisenä, koska Bondin viholliset eivät siinä tulleet Neuvostoliitosta vaan mielikuvituksellisesta SPECTRE-järjestöstä.

Tarinan oikeuksista Flemingin kanssa käräjöinyt Kevin McClory sai näyttävän tuottajan krediitin, kun Pallosalama filmatisoitiin kirjailijan kuoltua. 1980-luvulla McClory tuotti samasta materiaalista vahvasti päivitetyn uuden version, pääosassa pitkältä tauolta Bondiksi palannut Sean Connery. Nimi Never Say Never Again oli Conneryn puolison idea. McClory suunnitteli rinnakkaista Bond-sarjaa ja mainosti 1980-luvulla jatko-osaa ”SPECTRE”, jota ei saanut tuotantoon.

Suomessa Älä kieltäydy kahdesti -nimellä levitetty Irvin Kershnerin ohjaus uudisti Bond-kaavaa antamalla 007-maailman yhdysvaltalaisen sankarin Felix Leiterin roolin afroamerikkalaiselle Bernie Caseylle. Keskeinen rivien välinen viesti oli se, että Connerylla oli enemmän varaa nauraa omalle ikääntymiselleen kuin Albert Broccolin Bond-tuotantojen tähdellä Roger Moorella.

Helsingin Sanomien kriitikko Helena Ylänen oli elokuvan innokas kannattaja. ”Älä kieltäydy kahdesti on suuren filmitähden kotiinpaluu, triumfi parhaassa osassaan, sellainen viihteen suurteko, joka kutistaa maapallon kyläksi”, Ylänen kirjoitti. (HS 17.12.1983) ”Sama kokemus toistuu yhtä aikaa eri puolilla maailmaa. Entinen nuorison ja lapsellisten suosikki Sean Connery – salainen agentti 007 nyt viisaaana, charmikkaana, harmaaohimoisena kypsänä miehenä; tappajasta ja naissankarista on tullut ihminen; keski-ikäisyys on kaunista.”

”Vanhan sankarihahmon inhimillistäminen jos mikä on uutta ajan henkeä. Että Sean Connery on päässyt saman tien näyttämään niin Broccolin porukoille kuin kaikille meille, millaiseksi Bondia olisi voinut kehittää, on niin liikuttavaa, että aivan kyyneleet tulevat silmiin. Uuden Bondin satiirin kohteena ovat uudet asiat. Tälläkin kertaa inhottava rikollisjärjestö SPECTRE varastaa kaksi amerikkalaista risteilyohjusta (alun perin ydinpommeja), mutta maailmanrauha ei ole tämän filmin pääaiheena. Todellisten iskujen kohteena ovat kokeneen tekijämiehen jaloissa pyrkivät paperiset byrokraatit, inhottavat uutta puritaanisuutta edustavat terveet elintavat, kuntoilu, kasvisruoka ja huumorintajuttomat nuoret miehet.”

– Lauri Lehtinen 16.12.2023