THE ELECTRIC HORSEMAN – VALAISTU RATSUMIES (1979)

The Electric Horseman/Den självlysande ryttaren
Ohjaaja
Sydney Pollack
Henkilöt
Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
121 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

1970-luvun lopulla sekä Jane Fonda että Robert Redford olivat uransa huipulla. Electric Horseman -elokuvan tekemiseen tarvittiin peräti kaksi Hollywood-studiota, Columbia ja Universal. Redford on kärttyisä rodeosankari, jonka tähti on sammumassa; Fonda on terävä tv-toimittaja, joka paljastaa hevosten steroidien käytön.

***

Yhdysvaltain tunnetuimpiin kuuluva elokuvakriitikko, tätä kirjoitettaessa jo edesmennyt Robert Ebert, totesi The Electric Horseman – valaistu ratsumies -elokuvan olevan vanhanaikainen elokuva, sellainen ”joka oikeastaan tarkoituksella haluaa olla vanhanaikainen”.

Klassikko-ohjaajan Sydney Pollackin elokuvan rakkaustarinan, palkintohevoskuvion, sen takaa-ajot ja happy endit olisivat helposti voineet olla joidenkin elokuvahistorian suurten parien toiminnan kehyksenä: nyt asialla ovat vähintään yhtä osaavat ja katsojien ihastelemat kuin jenkkikriitikon mainitsemat Tracy ja Hepburn tai Gable ja Colbert, nimittäin Robert Redford ja Jane Fonda. He ovat näyttelijöiden tähtiluokkaa ja ansaitsevat sen joka sekunnilla.

On toki elokuvassa nykyaikaakin: suuryhtiöiden pahikset helikoptereineen ja auringonlaskun taustoittamat suuret suudelmahetket.

Robert Redford on menestyksekkään ratsastusuran lopettanut viisinkertainen maan mestari. Nyt hän on mainostähti, joka on yhä cowboy, mutta nyt valoin sähköistetty kiireestä kantapäähän. Suurimman osan ajastaan hän on juovuksissa. Erään kerran sitten hevonenkin on omissa huumeissaan ja tämä tarpeeksi saanut cowboy ratsastaa näyttämöltä ulos Las Vegasia ympäröivään erämaahan. Jane Fonda seuraa tapahtumia uutisnaisena ja käyttää järkeään selvittääkseen minne Redford oikein tähyää pakomatkallaan. Suurtapahtuman sponsorina olevat liikemiehet haluavat hekin saada karkulaisen kiinni, vähemmän mukavin ajatuksin.

Juonen kuljetus viittaa suoraan pariin klassikkoelokuvaan, kuten elokuvia riittävästi katselleilla helposti tulee mieleen: mainittakoon vaikkapa It Happened One Night (tähtenä Clark Gable) ja pakomatkan osalta jopa kuvia myöten Lonely Are the Brave (tähtenä Kirk Douglas).

– Jari Sedergren 2019