KISSOJEN VALTAKUNTA (2002)

Neko no ongaeshi/Katternas rike
Ohjaaja
Hiroyuki Morita
Henkilöt
Annituuli Kasurinen, Tarmo Ruubel
Maa
Japani
Tekstitys
puhumme suomea
Kesto
77 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Hiroyuki Morita oli ohjaajana elokuvassa, jossa kömmähtelevä koulutyttö pelastaa mustan kissanpennun vaarallisessa risteyksessä. Yöllä tytölle selviää, että hän on tullut pelastaneeksi kissojen valtakunnan kruununprinssin hengen. Elokuvassa ei ole Henkien kätkemän runsautta, mutta satumaisessa tarinassa itsensä löytämisestä on yksinkertaisempaa charmia.

***

Kissojen valtakunta (2002) on jälleen yksi tasokas elokuva japanilaiselta tuotantoyhtiöltä, Studio Ghibliltä. Pitkän piirroselokuvan ohjaajana debytoi aikaisemmin piirtäjänä työskennellyt Hiroyuki Morita. Anime pohjautuu Aoi Hiiragin Kissaparoni-nimiseen manga-sarjakuvaan. Studio Ghibli tarttui toiseen Hiiragin sarjakuvaan jo vuonna 1995. Sen pohjalta syntyi elokuva Sydämen kuiskaus. Kissojen valtakunta on eräänlainen jatko-osa Sydämen kuiskaukselle, mutta samalla elokuvat ovat kuitenkin täysin itsenäisiä kokonaisuuksiaan, eikä Kissojen valtakunnan keskuskertomus ole suoraa jatkoa edeltäjälleen. Yhteistä elokuville on kuitenkin muun muassa keskeinen kissahahmo, Paroni Humbert Von Jikkingen.

Elokuvan päähenkilö on teini-ikäinen koulutyttö Haru, joka painii elämässään aivan arkisten ongelmien kanssa. Päänvaivaa tuottavat niin koulunkäynti kuin pojatkin. Vähätpä Haru tietää, että pian hänen jokapäiväiset pulmansa saavat aivan uutta perspektiiviä… Eräänä päivänä Haru pelastaa oman henkensä kaupalla auton alle jäämäisillään olevan kissan. Harun hämmästykseksi kissa kiittää häntä ihmiskielellä puhuen. Eläin lupaa osoittaa kiitollisuutensa myöhemmin, eikä aikaakaan kun suuri kissakulkue ilmestyykin yön pimeinä tunteina Harun ikkunan alle. Käy ilmi, että Haru tuli pelastaneeksi kissaprinssi Lunen, ja kuningas on nyt tullut henkilökohtaisesti kiittämään. Pian tyttöä jo kiidätetään toiseen ulottuvuuteen, kissojen valtakuntaan prinssille morsiameksi. Outo kuningaskunta uhkaa korvata Harun oman sielun kissan olemuksella. Tämä ei kuitenkaan sovi tytön suunnitelmiin. Matka unenomaiseen rinnakkaistodellisuuteen on samalla Harun löytöretki omaan itseensä. Herrasmiesseikkailija Paroni kannustaakin Harua oppimaan olemaan oma itsensä, mikäli halajaa päästä takaisin omaan todellisuuteensa. Kissaparonin ja hänen apulaisensa Mutan tuella tästä oman identiteetin metsästyksestä tulee hurja satuseikkailu.

Kissojen valtakunta on ennen kaikkea nuoren tytön kehityskertomus, oppimisesta tietämään ja tuntemaan, kuka sisimmältään on. Elokuva kertoo myös itseluottamuksen kasvusta. Pohjana toimineen Aoi Hiiragin Kissaparoni-sarjakuvan tuntijat tosin sanovat, että tuon tematiikan merkitystä on elokuvaversiossa vähennetty.

– “Studio Ghibli: The Films of Hayao Miyazaki and Isao Takahata” (Kamera Books, 2009), Kaleva 22.10.2004, Sini Paloheimo 19.7.2012