FRISCO KID (1979)


Auringonlaskun komedialänkkäri hömelöstä puolalaisrabbista (Gene Wilder), joka matkallaan preerian yli törmää pehmeäsydämiseen pankkirosvoon (Harrison Ford). Aldrich alkaa osoittaa rentoutumisen merkkejä filmografiansa kalkkiviivoilla.
***
Tehtyään elokuvan Enkelit (1977) sen aiheuttamat seuraukset merkitsivät aallonpohjaa Robert Aldrichin uralla. Työ itsessään ja sen saama raju kritiikki raastoivat taiteilijaa emotionaalisesti ja veivät intoa hänen luomisvoimaltaan, eikä hänellä ollut vaikutusvaltaa tai resursseja uusille projekteilleen. Käännekohtaa ja uutta mahdollisuutta edusti Frisco Kid (1979), joka oli epätodennäköinen työ Aldrichille. Ohjaaja oli suunnitellut tekevänsä jalkapalloaiheisen elokuvan Sudden Death, mutta sitä ei koskaan kuvattu. Sudden Deathin tuottaja Warner Bros. tarjosi Aldrichille komediallista westerniä ja käsikirjoitusta nimeltä Frisco Kid, joka oli aiemmin tunnettu nimellä No Knife. Ohjaajaksi oli tässä seitsemän vuotta kehitteillä olleessa, eri studioita kiertäneessä tarinassa ollut kiinnitetty eräässä vaiheessa Mike Nichols (Kuka pelkää Virginia Woolfia?, Miehuuskoe).
Tähdekseen Aldrich sai Avram Belinskin rooliin Gene Wilderin, jota ohjaaja ylisti intuitiiviseksi, älykkääksi näyttelijäksi ja parhaaksi yhteistyökumppanikseen sitten Bette Davisin. Tarinaltaan Frisco Kid seuraa tämän Wilderin esittämän puolalaisen rabbin epäonnekkaita vaiheita ja edesottamuksia halki Amerikan mantereen. Tapahtumiltaan Frisco Kidin vaiheet sijoittuvat 1850-luvun Amerikkaan ja Avram käy vaiherikkaan matkansa Philadelphian ja San Franciscon välillä. Ryöstön kohteeksi ja preerian keskelle joutuneen Avramin pelastavat amishit. Toisena merkittävänä näyttelijänä nähdään Harrison Ford rabbiin junassa tutustuvan pankkirosvon Tommy Lillardin roolissa.
Frisco Kid tempaisi Aldrichin mukaansa, vaikka alun perin hänellä ei ollut elokuvansa suhteen suuria odotuksia. Erilaisia henkilöhahmoja ja juonenkäänteitä sisältänyt omaperäinen teos ei menestynyt kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla ja useat kriitikot eivät olleet sille myöskään suopeita. The New York Timesin Vincent Canby kuvaili Aldrichin teosta harmittomaksi kaaokseksi. Hänen mukaansa Frisco Kid perustuu älykkäälle idealle, mutta ei kykene tarjoamaan mitä se lupaa. Puccio Movie Metropolisista löysi kuitenkin positiivista sanottavaa elokuvan ollessa humoristinen ja koskettava sekä sellainen kokonaisuus, josta on vaikea olla pitämättä. Tietyillä standardeilla Puccio ei kuitenkaan pitänyt Frisco Kidiä varsinaisesti hienona tai edes hyvänäkään elokuvana.
Jordan Hiller nosti Frisco Kidin kuitenkin korkealle omalla listallaan sijoittaen sen 25 tärkeimmän juutalaisen elokuvan joukkoon. Erityisesti Gene Wilderin näyttelijäntyö sai eniten kiitosta ja roolisuoritusta ylistettiin laajalti kritiikeissä. Kriitikoiden mukaan Wilder, joka oli tunnettu Mel Brooksin töistä ja Willy Wonkana oli Aldrichin ohjauksessa parhaimmassa vedossa ja jonain täysin muuna kuin Gene Wilderina. Roger Ebertin mukaan hänen hahmonsa oli lisäksi pidettävä, sisukas, monipuolinen ja mukautuva.
– Edwin T. Arnoldin ja Eugene L. Miller, Jr.:n (The Films and Career of Robert Aldrich) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 14.5.2022