HELLBOY (2004)

Ohjaaja
Guillermo del Toro
Henkilöt
Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
117 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Vuosi on 1944. Natsien suunnitelma avata portaali toiseen ulottuvuuteen ja kutsua kaaoksen seitsemän valtiasta maan päälle epäonnistuu. Portaalista pääsee kuitenkin livahtamaan kummallinen pikkuotus, joka ristitään Hellboyksi. Massiiviseksi lihaskimpuksi kasvavan olion nimiroolissa nähdään jo Cronos-debyytistä asti del Toron kanssa yhteistyötä tehnyt Ron Perlman.

***

Supersankarielokuvien suosion yleistyttyä myös meksikolainen, ansioitunut ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Guillermo del Toro (s. 1964) tarttui aihepiirin Hellboylla ja näin oma versio genren elokuvista näki päivänvalon vuonna 2004. Del Toro on luonut mainetta kauhu- ja fantasiaelokuvillaan tunnetuimpina palkitut Pan’s Labyrinth (2006) ja The Shape of Water (2017). Toisen maailmansodan aikoihin, vuoteen 1944 sijoittuva Hellboy poikkeaa kuitenkin monista lajityypin edustajista, sillä se pohjaa yliluonnollisiin ilmiöihin täynnä muinaistarujen aineksia, demoneita ja natseja. Seikkailulliseksi toimintakomediaksi luokiteltavalle teokselle inspiraatiota ovat antaneet Mike Mignolan sarjakuvat.

Hitlerin ollessa  vallassa fiktiivisessä Hellboyssa natseilla on tavoitteenaan avata portaali toiseen ulottuvuuteen. Hanke kuitenkin epäonnistuu, ja toiveena olleet seitsemän haviteltua valtiasta eivät saavukaan maan päälle. Hellboy-niminen sarvipäinen, hännällinen pieni otus (Ron Perlman) onnistuu kuitenkin pääsemään portaalista. Meedio Grigori Rasputin, joka palvelee elokuvassa natseja, katoaa portaaliin. Nykyhetkessä puolestaan Hellboyn alussa näyttäytyvä professori Bruttenholm (John Hurt), presidentti Rooseveltin psyykkinen neuvonantaja on 80-vuotias ja hän kuulee kuolevansa pian. Kaksi hänen vihollistaan ovat juuri hänen kanssaan samanikäisiä: natsi Ilsa (Bridget Hodson) ja kummajainen nimeltä Kroenen (Ladislav Beran), joka on riippuvainen vartaloonsa kohdistuvista kirurgisista toimenpiteistä. Jäisellä reitillä Mondaviaan he yrittävät saada Rasputinin palaamaan takaisin keskuuteensa.

Hellboy asuu FBI:n päämajassa professorin ja Abe Sapien -nimisen vesiolennon (Doug Jones) kanssa. Natsit hyökkäävät museoon ja vapauttavat erään muinaisen patsaan sisälle vangitun olion. Tämä kuvottava, lonkeroinen ja hampainen otus vääntelehtii tuskissaan ja on vaarassa valloittaa maapallon, ellei Hellboy riennä apuun. Näin hän tekeekin, mistä seuraa vauhdikkaita toimintakohtauksia. Hellboy taistelee hirviöitä vastaan maanalaisissa tunneleissa ja luolissa. Abe puolestaan on enemmänkin unelmoija kuin taistelija ja persoonallisuudeltaan hän muistuttaa pikemminkin kaukaista Jar-Jar Binksin sukulaista Tähtien sodista.

Yksinäistä elämää viettävä, FBI:n salaisuutenaan pitävä Hellboy on kooltaan reilusti myöhemmin yli kaksimetrinen hännällinen jättiläinen ja punainen väriltään, joten hän ei aivan kuulu muiden joukkoon. Hänen rakkautensa kohde on toinen yliluonnollinen olento, Liz Sherman (Selma Blair), joka kykenee kiihtyessään sytyttämään tulipaloja. Eräässä elokuvan huippukohtauksista Hellboy suutelee häntä, jolloin Liz leimahtaa liekkeihin katsojan tajutessa heidän olevan tarkoitettuja toisilleen, koska myös Hellboy on  tietysti tulenkestävää tekoa.

– Roger Ebertin (Chicago Sun Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 14.10. 2020