LOISTAVA URANI (1979)


Australialaisen elokuvan ensimmäinen naisohjaaja lähes puoleen vuosisataan oli Gillian Armstrong. Palkitussa esikoispitkässään hän lanseerasi kaksi huomattavaa tähteä (Davis, Neill) ja kertoi tarinan nuoren maalaistytön itsenäistymisestä ankarissa oloissa 1800-luvun lopussa.
***
Australialaisen Gillian Armstrongin (s. 1950) debyyttiohjaus Loistava urani perustuu niin ikään australialaisen, feministin ja kirjailijan Miles Franklinin esikoisromaaniin vuodelta 1901. Osin omaelämäkerrallisen tarinan kirjoittamisen aikaan Franklin oli teini-ikäinen, vasta 16-vuotias. Kaiken kaikkiaan Franklin julkaisi useita arvostettuja teoksia ja nousi yhdeksi maansa vaikutusvaltaisimmista kirjailijoista. Paitsi Armstrongille ja Franklinillle, Loistava urani oli merkittävä myös päähenkilö Sybylla Melvynin esittäjälle Judy Davisille, jonka elokuva nosti kuuluisuuteen. Rooli oli ikään kuin tehty häntä varten, ja olisi vaikea kuvitella ketään muuta kyseiseen osaan. Suorituksestaan Davis palkittiinkin brittiläisen elokuva-akatemian Bafta-palkinnolla.
Loistava urani sijoittuu 1800-luvun lopun Australiaan ja käy läpi feministisiä teemoja tuon ajan maailmassa. ”En voi menettää itseäni jonkun toisen elämään, kun en ole elänyt omaanikaan vielä”, huomioi elokuvan sankaritar ja unelmoi ”loistavasta urasta” kirjailijana ja antautumisesta täydellisesti taiteen maailmalle. Elokuvan alussa Sybylla elää vanhempiensa kanssa karjatilalla, mutta he eivät enää pysty elättämään nuorta naista. Seuraa muutto varakkaiden sukulaisten luokse pois Australian syrjäseudun kurjista oloista. Isoäiti Bossier, jonka hoteisiin Sybylla joutuu, on kuitenkin snobi ja hänen on vaikea käsittää uuden kasvattinsa taiteellisia ambitioita ja haaveita itsenäisestä elämästä ilman miestä.
Uudessa asuinpaikassaan Sybylla tapaa Harry Beechamin (Sam Neill), yläluokkaan kuuluvan miehen ja heidän välilleen syntyy eräänlainen romanssi. Harry ilmaisee ihailunsa Sybyllan kapinallista luonnetta kohtaan, mutta Sybyllalla on useita syitä siihen miksi hän ei ole valmis menemään naimisiin. Yksi hänen uskomuksistaan on, että hän on ruma, ja tämän vuoksi hän epäilee Harryn kiintymystä. Toinen merkittävä piirre Sybyllalle on hänen narsistinen käsityksensä omasta älykkyydestään ja erinomaisuudestaan, siitä että muu maailma ei tulisi koskaan ymmärtämään häntä. Elokuvan monessa kohdassa Sybylla tekee uhkarohkean rämäpäisiä valintoja, jotka ruokkivat hänen kokemusten janoaan, mutta mutkistavat muuten jokaista hänen elämänsä aspektia.
Loistava urani luo ennen kaikkea nuoren itsenäisen naisen muotokuvan. Elokuvan päähenkilönä on lujatahtoinen mutta kuitenkin haavoittuvainen sankaritar. Tyyliltään Loistava urani edustaa osittain koristeellisissa puitteissaan Jane Austenin maailmasta tuttua vanhanaikaista romanttista rakkaustarinaa, tosin Armstrong ja Davis ovat saaneet enemmän särmää tulkintaansa. Nuori nainen unelmoimassa jostain suuremmasta kuin maaseudun elämästä on tuttu ja tyypillinen kertomuksen kehityskaarena, mutta Loistava urani on uraauurtava ja mullistava teos. Se on feminististen kertomusten isoäiti keskittyen henkilöhahmon ympärille, joka on päättänyt elää yhteiskunnallisista odotuksista vapaana. Merkittäväksi siitä tekee sen sijoittuminen aikakauteen paljon ennen kuin taistelusta naisten oikeuksien puolesta tuli liike.
– Peter Hansonin (Every ´70s Movie), Scott Tobiasin (avclub.com), Luke Buckmasterin (The Guardian) ja Sylvia Paskinin (Film Reference) mukaan Joona Hautaniemi 4.4. 2019