MEMORIES (1995)

Memorîzu
Ohjaaja
Kouji Morimoto, Katsuhiro Otomo, Tensai Okamura
Maa
Japani
Tekstitys
English subtitles
Kesto
114 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
Magnetic Rose (Kanojo no Omoide, O: Koji Morimoto), Stink Bomb (Shaishū-heiki, O: Tensai Okamura), Cannon Fodder (Taihō no maiki, O: Katsuhiro Otomo)
Ikäraja

Akiran jälkeen Katsuhiro Otomo tuotti filmatisoinnin kolmesta scifi-aiheisesta manga-tarinastaan. Elokuva-arkiston vieraanakin olleen Satoshi Konin käsikirjoittama Magnetic Rose on kokoelman helmi. Kaksi pelastusaluksen jäsentä seuraa hätäsignaalia hylätylle avaruusasemalle ja löytää murhasta epäillyn oopperadiivan asumuksen. Vähitellen diiva alkaa näyttäytyä miehille.

***

Japanilainen anime ja antologiaelokuva Memories vuodelta 1995 koostuu kolmesta episodista ohjaajinaan Kôji Moirimoto, Tensai Okamura sekä Katsuhiro Ôtomo. Kokonaisuudesta erottuvan, ansiokkaan osion Magnetic Rosen käsikirjoitti Satoshi Kon. Useiden vuosien ajan elokuva oli yhden japanilaisista animaatiostudioista mielenkiintoisimman, Studio 4◦C:n suurimpia salaisuuksia, sillä elokuva alkoi saada suosiota vasta lännessä kymmenen vuotta ilmestymisensä jälkeen. Studio 4◦C on tuottanut myös sellaisia merkittäviä, tajunnan räjäyttäviä anime-elokuvia kuten Genius Party, Genius Party Beyond sekä Tekon Kinkurito ja on koko ajan parantanut tasoaan yhä paremmaksi niin teknisesti kuin taiteellisestikin antaen ohjaajilleen vapaat kädet saattaakseen heidän visionsa valkokankaille. Memories koostuu kolmesta scifi-aihepiiriin luokiteltavasta manga-tarinasta.

Usein esille nostetussa episodissa Magnetic Rosessa aluksen jäsenet kuulevat hätäsignaalin, jonka perässä he päätyvät hylätylle avaruusasemalle löytäen siellä oleilevan murhasta epäillyn oopperalaulajattaren ja tämän asuinsijan. Kyseessä on tehokkaasti luotu mysteerinen matka triptyykin ensimmäisessä osassa. Musiikin osalta taustalla kuullaan Giacomo Puccinin Madame Butterflyta ja Toscaa. Huomioitavaa on koko elokuvan aikana myös sen jazzahtava soundtrack, henkilöhahmojen animointi sekä taustojen suunnittelu, jotka ovat mahtavasti toteutettuja tuoden mielen 1980-luvun tyylin tässä 1990-luvun teoksessa.

Pelkästään jo Magnetic Rose on todellinen emotionaalinen kyyti ja osiossa on lisäksi ainutlaatuista kauneutta. Tensai Okamuran musta komedia Stink Bomb on kokemuksena puolestaan kuin hauska vuoristorata-ajelu. Katsuhiro Ôtomon Cannon Fodder edustaa uniikkia taidetta toteutustavaltaan pitkine otoksineen. Tämä ällistyttävä osuus sijoittuu kaupunkiin täynnä jättiläiskanuunoita. Pelkästään raju värimaailma sekä erikoiset perspektiivit takaavat mitä visuaalisimman nautinnon.

Kokonaisuutena synkkiäkin tasoja sisältävä työ on paitsi älykäs, kaunis sekä suositeltavissa animen sekä science fiction –lajityypin ystäville. Katsuhiro Ôtomo on myös ansioitunut ohjaaja ja käsikirjoittaja, mies Akiran (1988) ja Steamboyn (2004) takaa. Myös muut ohjaajat ovat luoneet monipuolisen uran animen parissa. Magnetic Rosen käsikirjoittaja Satoshi Kon (1963-2010) loi omalta osaltaan sellaisia merkittäviä anime-elokuvia kuten Millennium Actress (2001), Tokyo Godfathers (2003) ja Paprika (2006). Vuonna 2001 elokuva sijoittui sijalle 68 Animage-lehden listauksessa sadasta parhaasta animetuotannosta. Vaikka kritiikki kiittikin yleisesti elokuvaa, nostettiin Magnetic Rose selkeästi Memoriesin parhaimmaksi episodiksi.

–  Mark Colen (Rivets on the Poster) ja Niels Matthijsin (ScreenAnarchy) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2021