MEMORIES OF MURDER (2003)

Salinui chueok
Ohjaaja
Bong Joon-ho
Henkilöt
Song Kang-ho, Kim Sang-kyung, Kim Roe-ha
Maa
Etelä-Korea
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
131 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Ikäraja

Upeassa trilleri- ja salapoliisigenren päivityksessä etsivä lähetetään maaseutukylään tutkimaan alueella tapahtuvia nuorten naisten kuolemia. Sateiset neo noir -tyylittelyt, tarkkaan mietitty kuvakerronta ja näyttelijäensemble takaavat viihdyttävän sarjamurhaajamysteerin, jossa ratkotaan menneisyyden rikoksia ja puidaan muistin epäluotettavuutta.

***

Ennen Memories of Murderia Bong Joon-hoo oli ohjannut laajaa kiinnostusta herättäneen lyhytelokuvan Incoherence (1994) ja Koreassa oudoksi koetun viiston komedian Flandersui gae (Barking Dogs Never Bite, 2000). Debyyttipitkä menestyi huonosti kotimaassaan, mutta toi ohjaajalleen kansainvälistä huomiota. Myöhemmin Bong on todennut että hän olisi mieluiten ohjannut esikoisenaan napakan rikoselokuvan. Tämä onnistui osittain hän toisessa elokuvassaan Memories of Murder, joka käsittelee julmia rikoksia ja niiden selvittämistä, mutta bongmaisella huumorilla höystettynä.

Memories of Murder pohjaa tositapahtumiin, 1980-luvulla tapahtuneisiin selittämättömiin murhiin Hwaseongin pikkukaupungissa. Kim Kwang-rim oli tehnyt aiheesta näytelmän, jonka Bong oli nähnyt tuoreeltaan 1996 ja josta tuli ratkaiseva pohja myös elokuvakäsikirjoitukselle. Saatuaan Flandersui gaen valmiiksi Bong alkoi heti työstää uutta, Kimin näytelmään pohjaavaa käsikirjoitusta. ”Päädyin luonnollisesti rikoselokuvaan ja ajattelin että sen on oltava realistinen korealaiseen tapaan eikä amerikkalaisen genre-elokuvan imitaatiota”.  Bong keräsi tietoa Hwaseongin tapahtumista haastattelemalla paikallisia ja hyödynsi aihetta käsitelleen television ajankohtaisohjelman yksityiskohtaisia aineistoja, joita he eivät olleet voineet julkisesti näyttää. Elokuvan (ja näytelmän) vaikutusta Koreassa tehosti tietoisuus siitä, että murhaaja oli, ja on edelleen, vapaalla jalalla.

Elokuvassa murhia tutkii kaksi hyvin erilaista poliisia. Paikallinen konstaapeli Park on tottunut rusikoimaan tunnustukset epäilyksen alaisilta ja sanoo tunnistavansa murhaajan jo yhdellä vilkaisulla hänen kasvoistaan. Soulista paikalle saapuva etsivä Seo puolestaan luottaa hienostuneempiin tutkimusmenetelmiin, jotka eivät kuitenkaan johda sen parempiin lopputuloksiin. Lainvartijoiden vastakkaisuus ja heidän saamattomuutensa luo elokuvaan erikoisen koomisen vireen, joka on tyypillistä Bongin elokuville.

Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkästään Keystone copsien korealaisversiot sillä todellisessa maailmassa poliiseilla on voimaa ja valtaa. Elokuvan on nähty heijastavan Etelä-Korean paranoidista historiaa ja kansalaisten kollektiivista kokemusta. Jatkuvia väestönsuojeluharjoituksia aiheuttava Pohjois-Korean uhka, vuosikymmeniä kestänyt sotilastahoja lähellä oleva hallinto sekä opiskelijoiden ja työväestön mielenilmausten ankara kukistaminen ovat luoneet pelon ja uhan ilmapiirin. Lainvartijoita ei ole välttämättä nähty auttajina, vaan pelkoa herättävinä autoritäärisen hallinnon edustajina. Lapsia on Koreassa peloteltu hiljaisiksi kotiin tulevan sunsalla eli etsivällä jo japanilaishallinnon ajoista lähtien. Memories of Murder -elokuva voi siten herättää (korealaisissa) katsojissaan pelkoa ja ahdistusta kahdella tavalla, todellisen, mutta tavoittamattoman sarjamurhaajan sekä arvaamattomien poliisien kautta. Molemmat viestivät yksilöihin kohdistuvan uhan mahdollisuudesta.

Pasi Nyyssönen 17.11.2010,. Lähteenä Jung Ji-youn, Bong Joon-ho (2008).