MURHA PÄIVÄSSÄ PITÄÄ VUOKRAISÄNNÄN POISSA (1974)

Homebodies/Nitrogänget
Ohjaaja
Larry Yust
Henkilöt
Peter Brocco, Frances Fuller, William Hansen
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
99 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Seniorikansalaiset ryhtyvät muutosvastarintaan, kun heidät päätetään heittää uudisrakentamisen tieltä vanhainkotiin. Eläkeläisten iskujoukko alkaa hoidella urbaaneja uudistajia, mutta ryhmä törmää myös sisäisiin ristiriitoihinsa. Tasokas ja koskettava kauhukomedia on 1970-luvun amerikkalaisen elokuvan unohdettuja helmiä.

***

Vanhat kerrostalot saavat purkutuomioita Cincinnatin kaupungissa Ohiossa. Iäkkäät vuokralaiset uhataan häätää asuinsijoiltaan, joiden tilalle on suunniteltu moderneja rakennuksia. Eläkeläisnaapurukset eivät halua muuttaa muualle vaan päättävät pelastaa kotikulmansa alkamalla sabotoida jyräävää uudisrakennushanketta.

Seniorikansalaisten likaista puolitusinaa johtaa seitsenkymppinen Mattie (Paula Trueman), joka suostuttelee ystävänsä murhaamaan vuokraisäntiä ja urbaanin uudistuksen toimeenpanijoita. Samalla kun Mattien otteet kovenevat, epäilyt ja itsesuojeluvaisto alkavat painaa ryhmän muiden jäsenten mieltä.

Larry Yustin Homebodies edustaa karun humanistista 1970-luvun genre-elokuvaa, vaikka jännityksen, mustan huumorin ja radikalisoituvien vanhusten sekoitus onkin niin omalaatuinen, että se ei asetu saumattomasti mihinkään tunnettuun genreen.

”Homebodies on aidosti syvällinen ja laadukas elokuva”, Stephen Thrower kirjoittaa teoksessaan Nightmare USA (FAB Press, 2007).

”Jos päähenkilöiksi vaihdettaisiin nuoria radikaaleja ja elokuva sijoitettaisiin vuoden 1968 opiskelijamellakoiden aikaan, perusdynamiikka pysyisi luontevasti entisellään. Mutta mitä vanhempi olet, sitä enemmän elokuva tuo hymyä huuleen, kun elämän ehtoopuolen rakastettuja aineksia, hiljaisuutta ja rauhaa sekä kodin vakautta, puolustetaan nuorekkaalla kiihkolla. Ironia olisi kenties ilahduttanut Hitchcockia ja vetoaa taatusti katsojiin, jotka arvostavat mustia komedioita kuten Arsenikkia ja vanhoja pitsejä ja Naisentappajat. Kuten monilla ihmisillä, päähenkilöillä on motiivinaan puolustaa sitä mitä heillä on ja vastustaa muutosta, mutta kiihkeä ja väkivaltainen vastarinta muuttaa vääjäämättä heidät itsensä.”

Homebodies sai Suomen ensi-iltansa elokuussa 1979 Kinoston maahantuontina nimellä Nitrojengi. 1980-luvun alkupuolella elokuva ilmaantui videovuokraamoihin Nordic Videon julkaisuna nimeltä Murha päivässä pitää vuokraisännän poissa.

– Lauri Lehtinen 19.7.2023