THE CAPTIVE (2000)

La Captive
Ohjaaja
Chantal Akerman
Henkilöt
Stanislas Merhar, Sylvie Testud, Olivia Bonamy
Maa
Ranska/Belgia
Tekstitys
English subtitles
Kesto
118 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Marcel Proustin romaanista Kadonnutta aikaa etsimässä: Vanki
Ikäraja

Simonia (Stanislas Merhar) piinaa hänen ja Arianen (Sylvie Testud) välinen etäisyys. Rakastettu salailee, valehtelee ja jättää kertomatta saaden miehen takertumaan tähän obsessiivisin ottein. Proust-adaptaatio on kuvankaunis tarina upporikkaiden Pariisista, jossa välinpitämättömyys yhdistyy naurettavan kauniiseen miljööhön.

***

Ariane (Sylvie Testud) elää rikkaan nuoren Simonin (Stanislas Merhar) kanssa hienossa suuressa huoneistossa nykypäivän Pariisissa. Pariskunnalla ei ole taloudellisia huolia, ei mitään sitovia velvoitteita. Niinpä Simon voi kokonaisuudessaan omistautua intohimolleen – Arianen täydelliselle omistamiselle. Simon luulee saavuttavansa tämän päämääränsä loputtomilla kuulustelurituaaleillaan ja  tiukalla valvonnallaan, jossa hän käyttää hyväkseen myös Arianen ystävättäriä. Mutta Ariane onnistuu taitavasti valehtelemalla hankkimaan itselleen jatkuvasti niin henkistä kuin fyysistäkin vapautta. Simon kärsii nauttiessaankin ja on kaiken aikaa täysin tietoinen siitä, että suurimmankin läheisyyden hetki on vain näennäinen ja että Ariane etääntyy ja pakenee yhä kauemmas mustasukkaisen rakastajansa otteesta.

Simon on perillä myös Arianen mieltymyksestä toisiin naisiin, hän ounastelee Arianen viettävän kaksoiselämää, ja se vain lisää hänen tuskaansa, kyvyttömyyden tunnettaan ja haluaan. Hän yrittää kaikin voimin tunkeutua tähän naisten maailmaan. Mutta sukupuolten välinen erilaisuus ja Arianen oletettu biseksuaalisuus eivät ole ainoat syyt siihen, että Simon epäonnistuu pyrkiessään täydelliseen yhteensulautumiseen ja toisen minän ehdottomaan tavoittamiseen. Toinen on toinen, toinen on aina väistämättä muukalainen, ja Ariane on Simonille alati läpitunkematon.

La Captive on saanut innoituksensa  Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä –teossarjan osasta Vanki. Chantal Akerman oli haaveillut tekevänsä siitä elokuvan jo vuonna 1976, juuri Jeanne Dielmannin valmistu­misen jälkeen. Suunnitelma oli kuitenkin lykkääntymistään lykkääntynyt, kunnes Akerman tapasi portugalilaisen Paulo Brancon, hienojen ja rohkeiden eurooppalaisten elokuvien tuottajan, joka usutti hänet työhön. Kyseessä on jo toinen Brancon Marcel Proust -tuotanto, sillä vuonna 1999 Cannesin festivaalien kilpailusarjassa nähtiin chileläisen Raul Ruizin Le temps retrouvé, joka otettiin Ranskassa hyvin vastaan. Akerman tunsi itsensä varsin vapaaksi tehdessään omaa elokuvasovitustaan: hänhän ei ole ranskalainen, ei siis mitään pyhäinhäväistyksen vaaraa, eikä hän myöskään koe olevansa minkään kulttuurieliitin jäsen. Hän tunsi Marcel Proustin hyvin läheiseksi, tämä puhui ikään kuin hänen omaa kieltään, ”sinuttelin Marcelia, hän oli tavallaan kuin pikkuveljeni kaikkine pakkomielteineen, suljettuine tiloineen ja samojen teemojen toistamisineen…”   La Captive kuorii Proustin Vangin  tarinasta vain olennaisen, sen pakkomielteisesti sykkivän sydämen.

Elokuvan yhteydessä on puhuttu Hitchcockin Vertigosta, ja Akerman myöntää vaikutteet, mutta sanoo samalla, että hän pyrki kuvaamaan henkilöä, joka haluaa tunkeutua toisen mielen salaisuuksiin, kun taas James Stewart rakentaa Vertigossa Kim Novakista oman fantasiansa mukaista kuvaa. Akermanille Simon edustaa vampyyria, joka imee Arianen elämän. Elokuvan unenkaltaisuutta on verrattu myös Buñueliin, mutta Akerman sanoo käsittelevänsä erotiikkaa ja halua aivan eri tavalla. Hänellä ei ole katolista taustaa eikä hän mielestään ylipäätään taistele mitään taustoja vastaan.

Lähteitä: La Captive –elokuvan lehdistötiedote; Sight & Sound nro 5, May 2001.

SL 2005