IHMEPERHE (2004)

The Incredibles/Superhjältarna
Ohjaaja
Brad Bird
Maa
USA
Tekstitys
puhumme suomea
Kesto
117 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Supervoimiaan piilottelevasta perheestä kertova animaatio oli ensimmäinen Pixar-elokuva, jossa oli yksinomaan ihmishahmoja. Elokuva palkittiin parhaan animaatioelokuvan ja äänisuunnittelun Oscareilla.

***

Ihmeperheellä digianimaatioihin erikoistunut Pixar-studio ylittää jälleen odotukset. Se on todellinen ihme studiolta, jolla on takanaan sellaiset animaation mestarinäytteet kuin Toy Storyn kaksi osaa, Ötökän elämää, Monsterit Oy ja Nemoa etsimässä.

Ihmeperheen on kirjoittanut ja ohjannut Brad Bird, joka tunnetaan Simpsonit-sarjan ja hienon Rautajätti-animaation ohjaajana. Se on ensimmäinen digianimaatio, jonka päähenkilöt ovat ihmisiä – eivät tosin ihan tavallisia ihmisiä, vaan supersankareita. Tai ainakin entisiä sellaisia.

Herra Ihme on kaupungin suosituin supersankari, joka saa konnat kiikkiin ja pelastaa kissan puusta. Häntä auttelee purukumimaisesti venyvä naispuolinen supersankari Rajaton. Kun he muiden supersankarien tavoin joutuvat ymmärtämättömän kansan suosioon, heistä tulee herra ja rouva Vaara.

Vuosia myöhemmin vyötäröltä paisunut Ilu Vaara työskentelee vakuutusyhtiössä Ellin hoitaessa kotia ja perheen kolmea lasta. Teini-ikäinen Ilona pystyy muuttumaan näkymättömäksi ja luomaan ympärilleen suojaavan voimakentän. Pikkuveli Esa pystyy juoksemaan ajatusta nopeammin. Vauvaikäisen Jaskan kyvyt eivät vielä ole tiedossa.

Vaaran perheen elämä ei ole helppoa yhteiskunnassa, jossa supervoimien käyttö on kielletty. Ilu käy iltaisin salaa tekemässä pieniä urotöitä entisen supersankarikaverinsa kanssa. Epävarma Ilona muuttuu näkymättömäksi aina tietyn pojan nähdessään. Esa tekee jäynää opettajille ja saattaa itsensä vaikeuksiin.

Eräänä päivänä Ilu värvätään perheensä tietämättä salaiseksi agentiksi. Hänen työnantajansa pysyy piilossa, mutta Ihmemieheksi palannut Ilu on niin innoissaan ettei huomaa sitä ihmetellä. Pian on vaarallinen tehtävä tiedossa koko perheelle.

Ihmeperhe ei ole ainoastaan loistokas digianimaatio ja omaperäisin supersankarileffa kautta aikojen. Se on myös viehättävä perhekomedia ja lennokas agenttiseikkailu samassa paketissa.

– Tarmo Poussun mukaan (Ilta-Sanomat 12.11.2004) AA 11.4.2010

 

HAHMOJEN SUPERVOIMAT

Herra Ihme: Supervahvuus
Rajaton: Rajaton venyvyys
Ilona: Näkymättömyys ja voimakentät
Esa: Supernopeus
Jaska: Muodonmuutos, lentäminen, kaukosiirto, esineiden läpi kulkeminen ja laserkatse
Hyytäjä: Jään hallinta
Laseri: Laseriskut
Ukkospää: Sähkön hallinta
Makropurkaus: Myrskytuulien hallinta
Leimu: Tulen ja räjähteiden hallinta
Gamma: Gammasäteilyn hallinta
Ikivihreä: Kasvien hallinta
Plasmapurkaus: Veren ja plasman hallinta
Ikinäkijä: Ajatusten lukeminen
(lähde: Wikipedia)