HARU, YKSINÄISTEN SAARI + TOVE JA TOOTI EUROOPASSA (1998 + 2004)

Haru, de ensammas ö + Tove och Tooti i Europa
Ohjaaja
Kanerva Cederström, Riikka Tanner
Henkilöt
Tove Jansson, Tuulikki Pietilä
Maa
Suomi
Kesto
58 min + 44 min
Teemat
Ikäraja

Haru, yksinäisten saari on taidegraafikko Tuulikki Pietilän kuvaamaan kaitafilmimateriaaliin perustuva filosofinen ja lämminhenkinen dokumenttielokuva, joka hehkuu pohjoismaista kesää. Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä kalastavat, pilkkovat puita ja nuohoavat savupiippua 25 kesän ajan Klovharun luodolla Suomenlahdella. Tove ja Tooti Euroopassa on kaitafilmimateriaaleista työstetty elokuvaessee Pietilän ja Janssonin matkoista 1970-, 80- ja 90-luvuilla. Tove-dokumenttien ensimmäinen osa, Matkalla Toven kanssa, nähdään ilmaisnäytöksenä Tove Jansson -seminaarissa 9.9.

***

Maailman tuntema Muumi-kirjailija Tove Jansson ja hänen elämänkumppaninsa, Suomen keskeisimpiin taidegraafikoihin kuuluva, professori Tuulikki Pietilä viettivät 25 vuoden ajan kesänsä Suomenlahdella sijaitsevan Pellingin kunnan Klovharun saarella.

Lämminhenkinen Haru – yksinäisten saari (1998) on yksi pitkäaikaisen tekijäparin Kanerva Cederströmin ja Riikka Tannerin yhteistyön tulos. Elokuva perustuu Tuulikki Pietilän laajaan, yli sadan kaitafilmin kokoelmaan. Elokuva kuvaa Pietilän ja Tove Janssonin arkista kesäelämää näkökulminaan luonnon ikuinen kiertokulku ja sen vastakohta, ihmisen rajallisuus ja sen hyväksyminen. Aineisto on kaitafilmattu vuosina 1971–1990.

Nettipäiväkirjaa kirjoittava Antero J. Saunoja pohdiskeli blogissaan televisiokatselukokemuksen jälkeen sitä, kuinka pienellä saarella jaksoi elää niin pitkään: ”Mutta sitten alkoi ymmärtää, että miksei jaksanut. Olihan läsnä parisielun onnea, luonnonvoimat, meren antimet, siivekkäät vieraat, sinnikkäät kalliokasvit ja itse ajan kuiskuttelua ja tarinointia, jonka huomasi (ilmeisestikin) vasta pidemmällä aikavälillä. Itse asiassa, sieltähän ei muuttunut mitään – ei muu kuin krumeluuri. Ja krumeluuri asui puolestaan omassa sielussa. Se, joka joskus sai tanssimaan ilta-auringossa. Välttämätön ja terve krumeluuri – eli ilo.”

Pietilän ja Janssonin kaitafilmien perusteella Cederström ja Tanner valmistivat myös Euroopan matkoista 1970–, 1980– ja 1990–luvulla kertovan elokuvan Toove ja Tooti Euroopassa (2004).

– Jari Sedergren 29.9.2010