LENTÄJÄ (2004)

The Aviator/Flygaren
Ohjaaja
Martin Scorsese
Henkilöt
Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale
Maa
Yhdysvallat
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
173 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

2000-luvun alussa Scorsese löysi Leonardo DiCapriosta uuden muusansa ja vakionäyttelijänsä. Lentäjä tarjosi huikean roolin miljonääri Howard Hughesina, joka sijoitti sekä lentokoneisiin että elokuviin, mutta erakoitui bakteerikammoisena loppuelämäkseen hotellihuoneeseen. Katharine Hepburnina nähtävä Cate Blanchett palkittiin sivuosa-Oscarilla.

***

Amerikkalainen elokuvaohjaaja Martin Scorsese on pitkällä urallaan tehnyt sekä menestyksiä että vähemmän onnistuneita elokuvia. Taksikuski (1976), Kuin raivo härkä (1980) ja miksei myös Mafiaveljet (1990) ovat epäilemättä klassikon asemessa. Lentäjä (2004) voitti viisi Oscaria oltuaan ehdolla 11 kategoriassa, mutta se ei silti lukeutune monenkaan suosikkilistan kärkeen, vaikka elokuva kestää useamman katselun.

Lentäjä kertoo elokuva-alan kummallisesta ohjaajalegendasta Howard Hughesista, jonka eksentrisiin piirteisiin lukeutui myös jonkinlaatuinen megalomania, kansankielellä ”suuruudenhulluus”. Ennen kuin Hughes katosi julkisuudesta erakoksi omaan hotellikerrokseensa, josta hän ei poistunut vuosikymmeniin, hän tavoitteli suurta julkisuutta ja menestystä kansakunnan merkkimiesten joukossa. Kuten Lentäjä varsinkin loppuosaltaan osoittaa, hänellä oli myös sisäinen demoninen puolensa, jonka kanssa maailman rikkaimpiin kuuluvan miehen elämä oli väliin yhtä taistelua. Hyvä asia on, että Leonardo DiCaprio onnistuu näyttelijänä välttämään pahimmat ylilyöntien karikot, joita rooli kyllä tarjoaa näyttelijälleen yllin kyllin.

Hughesin elämän naiset eivät olleet helppoja valintoja hekään. Lentäjän toinen elämäkerrallinen piirre korostaakin näitä valintoja ja valinnan vaikeuksia puolin ja toisin – Hughes ei ollut ”helppo” eivätkä sitä olleet aikansa naiskaunottaret. Naishahmot viittaavat samalla tarkoituksellisesti myös seksin merkitykseen paitsi elokuva-alalla yleensä myös elokuvasensuurissa, jonka kuvaus on varsin riemastuttava.

Hughesin tärkein sodanajan tavoite oli rakentaa maailman suurin puinen lentokone Hughes H4 Hercules, jonka piti mullistaa ilmaliikenne. ”Spruce Goose” eli Kuusihanhi, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1942, ei valmistunut sodan aikana, vaan sen koelento tehtiin vasta marraskuussa 1947.  Lentäjä keskittyy monipuolisen ilmailuyrittäjän toimintaan pääasiassa tämän epäonnisen hankkeen kautta, vaikka lähes kolmituntisen elokuvan aikajänne kattaakin 1920-luvulta 1940-luvulle. Ainoa valmistunut Hughes H4 Hercules -kone on esillä Evergreen Aviation Museumissa Oregonissa.

Cate Blanchett sai roolistaan parhaan naissivuosan näyttelijän Oscarin vuonna 2005. Lentäjä sai neljä muuta Oscaria (kuvaus, lavastus, leikkaus, puvustus). Ehdokkuuksia tuli lisäksi kuusi, mukaan lukien ohjaajaehdokkuus. Scorsese on urallaan ollut 12 kertaa Oscar-ehdokkaana parhaasta ohjauksesta, mutta voittanut hän on vain kerran, vuonna 2006 elokuvasta The Departed.

– Jari Sedergren 2017