INDIANA JONES JA TUOMION TEMPPELI (1984)

Indiana Jones and the Temple of Doom
Ohjaaja
Steven Spielberg
Henkilöt
Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
118 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 70 mm
Lisätieto
George Lucasin tarinasta
Ikäraja

Jättisuositusta – ja valitettavasti neliosaiseksi jatkuneesta – Indiana Jones -saagasta esitämme sen parhaan ja vauhdikkaimman osan. Hengästyttävä elokuvallinen vuoristorata-ajelu sinkoaa maailman viileimmän arkeologin 30-luvun Shanghaista intialaisten kuolonkulttimenojen keskelle. Suurseikkailu rytisee Kino Reginan kankaalla 70-millisen priimakopion voimin.

***

Ensimmäinen Steven Spielbergin Indiana Jones -elokuva, Kadonneen aarteen metsästäjät, tuli ensi-iltaan yli kolmekymmentä vuotta sitten, 1981. Sitä seurasivat Indiana Jones ja Tuomion temppeli (1984) ja Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989). Elokuvien tarinan aikarakenne on kuitenkin toisenlainen. Indyn tarina alkaa vuodesta 1935 elokuvassa Indiana Jones ja tuomion temppeli josta edetään vuoteen 1936 (Kadonneen aarteen metsästäjät) ja myyttisestä Graalin maljasta voimaa maailmanvalloitukseen hakevien natsien pariin vuonna 1938 (Indiana Jones ja viimeinen ristiretki). 2008 ensi-iltaan tullut, toistaiseksi viimeinen Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta hyppää ajassa reippaasti eteenpäin kylmän sodan tunnelmiin vuonna 1957.

Aloittaessaan Indiana Jones -elokuvien syklin 1981 Spielberg oli jo osoittanut olevansa tekijä jolla on vainu siitä mitä yleisö haluaa ja taito ohjata katsojat mukaansatempaavasti. Spielbergin ohjaajan ura alkoi 1960-luvun lopulla televisiossa tv-sarjojen parissa ja ensimmäiset elokuvatkin olivat televisiolle tehtyjä. Niistä Kauhun kilometrit (Duel, 1971) oli terhakka roadmovie ja Something Evil (1972) Manaajan vanavedessä tehty riivaajakauhu. Spielbergin ensimmäinen varsinainen elokuvateatterielokuva oli uuden Hollywoodin kaikuja vahvasti sisältävä pakotarina Sugarland Express (1974). Todellinen menestys alkoi kuitenkin vuoden 1975 kesähitillä Tappajahai (Jaws) jota seurasi hellyttävä 1950-luvun muukalaiselokuvapastissi Kolmannen asteen yhteys (1977). Sotakomedian 1941 (1979) jälkeen tuli vihdoin Indiana Jones -elokuvien vuoro.

Indiana Jones -syklin aloittanut Kadonneen aarteen metsästäjät oli ensimmäisiä moderneja elokuvia jotka ottivat mallikseen klassisen Hollywoodin kalliiden ja näyttävien A-luokan elokuvien katveessa kukoistaneiden halpojen sarjaelokuvien formaatin. Nämä B-sarjaelokuvat olivat yksittäisiä teoksia joiden tarina jatkui jaksosta ja elokuvasta toiseen samankaltaisena saavuttamatta koskaan päätepistettään. Jatkuvuutta korostettiin jättämällä elokuvan loppu avoimeksi, usein koukuttavaan juonenkäänteeseen, ns. cliffhangeriin. Näitä B-elokuvia luonnehtivat väkivaltainen toiminta ja siihen liittyvät näyttävät ja vaikuttavat tapahtumat, räjähdykset, törmäykset, takaa-ajot ja yhteenotot. Tarinat liittyivät usein rikoksiin ja katsojia viehättävää eksotiikkaa tavoiteltiin näyttävillä ja kaukaisilla tapahtumapaikoilla.

Indiana Jones -elokuvien vaikuttimiksi on nostettu erityisesti Republic Picturesin terhakkaat sarjaelokuvat 1930-luvun lopulta ja ja 1940-luvun alusta. Republicin sarjaelokuvien yksittäiset jaksot olivat noin vartin mittaisia. Vuosikymmenten vaihteessa Republic tuotti sarjan Zorro-elokuvia joista ensimmäinen oli Zorro Rides Again (1937). Sitä seurasi 12-osainen Zorro’s Fighting Legion (1939). Toinen Indy-elokuvien varhainen esikuva on Republicin 15-osainen sarjaelokuva Perils of Nyoka jonka päähenkilönä on arkeologi ja hänen tyttärensä Nyoka. Elokuvan salaiset käytävät, kohti päähenkilöä tiivistyvät piikikkäät seinät ja köysisilta, jonka kannattimet katkaistaan päähenkilön ylittäessä rotkoa, kierrätetään uudestaan Spielbergin Tuomion temppelissä.

Spielberg, Lucas ja käsikirjoittaja Lawrence Kasdan hyödynsivät ja uudistivat sarjaelokuvien rakennetta Indiana Jones -elokuvissa. Ensimmäinen Indiana Jones -elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät pohjaa kokonaan B-elokuvien sarjamuotoon. Se jakautuu kuuteen jaksoon jotka kukin päättyvät ns. cliffhangeriin, epätoivoiseen tilanteeseen, josta päähenkilöiden selviäminen on hiuskarvan varassa. Elokuvassa korostuu henkilöiden toiminta ja spektaakkelimaisuus, mutta ne ovat pääosin psykologisesti motivoituja.

Indiana Jones -elokuvat nostavatkin B-sarjaelokuvat A-luokan blockbusteriksi, menestyselokuviksi, jotka puhuttelevat erilaisia yleisöjä. Vauhdikas toiminta ja seikkailuelementit vetoavat nuorisoon mutta elokuvat puhuttelevat myös katsojia jotka katsovat niitä muistijälkinä menneeseen, viittauksina menneeseen, sarjakuvien ja sarjaelokuvien mustavalkoiseen moraaliseen universumiin ja aikaan jolloin hyvän ja pahan välinen raja oli vielä selkeästi piirretty.

– Pasi Nyyssönen 18.10.2014. Lähteenä Warren Buckland, Directed by Steven Spielberg (2006)