JOKI, JOLTA EI OLE PALUUTA (1954)

River of No Return/Floden utan återvändo
Ohjaaja
Otto Preminger
Henkilöt
Robert Mitchum, Marilyn Monroe, Rory Calhoun
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Ikäraja
K12
Kesto
91 min
Teemat
Kopiotieto
DCP

Toisen maailmansodan jälkeen television läpimurto horjutti elokuvan valta-asemaa. Elokuvateollisuus vastasi haasteeseen lisäämällä värielokuvien tuotantoa ja laajentamalla valkokangasta. 20th Century-Fox otti käyttöön CinemaScope-menetelmän. Yhtiön valttikorttina oli myös rakkauden jumalatar Marilyn Monroe.

***

Toiseen CinemaScope-elokuvaansa Marilyn Monroe joutui vasten tahtoaan, kuten ohjaaja Otto Premingerkin, projektiin, johon Foxin sopimus velvoitti heidät. Vaikka kumpikaan ei pitänyt tarinaa lahjojensa arvoisena, tuloksesta tuli rakastettu. Koskenlaskutarina Kanadan mahtavilta jokivarsilta sisältää tietenkin erityistä mielenkiintoa pohjoismaiselle katsojalle, ja sen tunnussävel kuuluu westernin viehättävimpiin.

Vuoden 1875 kultakuumeen aikana Matt Calder (Mitchum) vapautetaan vankilasta, jossa hän on kärsinyt rangaistusta ammuttuaan miestä selkään. Matkalla maatilalleen hän löytää 10-vuotiaan Mark-poikansa kullankaivajien villistä kaupungista, pelastaa joessa ajelehtivalta lautalta uhkapelurin (Calhoun) ja saluunalaulajatar Kayn (Monroe), jotka ovat matkalla rekisteröimään uhkapelissä voittamaansa kultasuonta. Uhkapeluri varastaa Mattin hevosen ja jättää kolmikon hengenvaaraan. Selviydyttyään intiaaneista, vuoriston erakoista ja joen vaarallisista kuohuista he saapuvat kaupunkiin. Uhkapeluri tarttuu aseeseen surmatakseen Mattin, mutta poika ampuu tämän. Matt kantaa Kayn mukaansa saluunasta.

Tarina on perinteinen ja henkilöhahmoista puuttuu taustaa, mutta lahjakkaat esiintyjät tuovat tarinaan todellista tunnetta käsikirjoituksen vajavaisuuksista huolimatta. Robert Mitchum kasvaa vankilassa villiintyneestä erämiehestä ihmiseksi, joka kykenee ottamaan vastuun lapsesta ja naisesta. Järkyttävimmässä kohtauksessa hän menettää itsehillintänsä ja yrittää raiskata Kayn. Hänen katumuksensa on kuitenkin aito ja vilpitön, ja tie sovintoon on mahdollinen. Marilyn Monroe on suloinen ja melko tyylitelty saluunalintu, joka tuntee elämän tosiasiat mutta jonka huolenpito lapsesta osoittaa aitoa sydämen lämpöä. Myös laulajattarena hänen skaalansa yltää saluunan kovista sävelmistä lempeisiin lastenlauluihin.

Joseph LaShelle kuvasi toimintajaksot upeasti Kanadan villeillä joilla. Miljöiden vaikuttavuus on ratkaisevan tärkeää tarinassa jokimatkasta, joka on samalla matka itsetuntemukseen: sekä Matt että Kay ovat matkalla sekä itsensä että toistensa tuntemukseen, jokimatkalla ”jolta ei ole paluuta”.

– Antti Alanen 7.2.2006