HÄNEN MAJESTEETTINSA SALAISESSA PALVELUKSESSA (1969)

On Her Majesty's Secret Service/I hennes majestäts hemliga tjänst
Ohjaaja
Peter Hunt
Henkilöt
George Lazenby, Diana Rigg, Telly Savalas
Maa
GB
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
142 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Ian Flemingin romaanista
Ikäraja

Australialaismalli George Lazenby hyppäsi Sean Conneryn tilalle maailman kuuluisimman salaisen agentin kenkiin 007-leikkaaja Peter Huntin esikoisohjauksessa. Keikka jäi kertaluontoiseksi siitä huolimatta, että syntynyt elokuva on yksi pitkän sarjan mainioimpia. Keskieurooppalaisen talviurheiluhengen keskellä särähtävät hätkähdyttävän romanttiset ja traagiset sävyt.

Tiistain 18.6. näytöksessä yleisön viihtyvyydestä huolehtii 007 Travelers, joka järjestää Bond-aiheisen pukukilpailun ja arvonnan. Suosittelemme saapumaan paikan päälle noin puoli tuntia ennen näytöksen alkamista!

***

Ensimmäisessä viidessä James Bond -elokuvassa pääroolia esitti Sean Connery, mutta Peter R. Huntin ohjaamassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa toi valkokankaille Timothy Daltonin (piti itseään liian nuorena ja Connerya liian hyvänä) ja Roger Mooren (piti kiinni Pyhimys-hahmostaan) kieltäydyttyä uuden Bond-näyttelijän George Lazenbyn, joka oli australialainen malli ja näyttelijä. Kerta jäi Lazenbylla ainoaksi. Seuraavassa Timantit ovat ikuisia -elokuvassa Connery palasi rooliin.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa tehtiin varsin toisilleen tutulla tekijäkaartilla, tuottajina Albert Broccoli ja Harry Salzman, ja ohjaaja Hunt oli aiemmin leikannut Bond-elokuvia. Myös näyttelijäkaartin vakiojäsenet Bernard Lee, Desmond Llewelyn ja Lois Maxwell olivat löytäneet paikkansa nimillä M (vakoiluinstituutio MI6:n johtaja), Q (varustespesialisti) ja Miss Moneypenny (vakoilupomon hemaiseva sihteeri, Bondin vakioflirtti).

James Bondin tehtävänä on jälleen kerran napata kiinni maailmanlaajuisen Spectre-rikollisjärjestön johtaja Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas, monille tuttu Kojak-hahmostaan). Vielä ensimmäisissä Bondeissa brittivakoojan tehtävät suuntautuivat kommunistista järjestelmää ja Neuvostoliittoa vastaan, mutta liennytyksen hengessä Bonditkin keksivät vihollisekseen ylikansallisen Spectren, jonka olemuksesta voitiin halutessaan lukea toki myös monia poliittisia vivahteita. Kylmän sodan taas kiristyttyä Neuvostoliitto astui selkeästi mukaan vastustajaksi.

Tärkeintä tietysti oli, että Bondia vastustavat naiset olivat kauniita ja taitavia vastapelureita, mutta silti käännettävissä sampanjan ja mieskomeuden edessä myötämieliseksi läntisen tiedustelun apureiksi. Bond-kuvioon kuuluu luontevasti näyttäviä toimintakohtauksia, ja tällä kertaa paikkana ovat lumiset rinteet ja kelkkarata vuoristossa.

– Jari Sedergren 2019