VIIRU JA PESONEN JOULUPUUHISSA (2005)

Pettson & Findus: Tomtemaskinen
Ohjaaja
Jørgen Lerdam, Anders Sørensen
Henkilöt
Tord Peterson, Lukas Larsson, Mona Seilitz
Kesto
79 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Sven Nordqvistin kirjoista * puhumme suomea
Ikäraja

Joulukuussa esitetään Viiru ja Pesonen joulupuuhissa (2005), jossa Pesonen on tullut luvanneeksi Viirulle, että aattona Joulupukki tulee käymään. Vaan miten varmistaa se, että pukki ja tontut todella tulevat, kun niitä ei oikeasti ole olemassakaan? Pesonen päättää rakentaa tehtävää varten robotin, mutta hänen ahkeroidessaan verstaalla tontut tulevatkin käymään Viirun luona.

***

Pesonen ja hänen kissansa Viiru elävät pienellä maatilalla Ruotsissa. Viiru-kissa kuulee joulun lähestyessä lasten puhuvan pukista ja tontuista. Koska Viiru ei ole ehtinyt tavata joulupukkia aikaisemmin, ryntää hän Pesosen. Pesonen kertoo, että joulupukki tulee jouluna. Tai ehkä pukki ei sittenkään tule, sitä kun ei voi koskaan tietää varmasti…

Viirua vastaus ei miellytä. Hän painostaa Pesosen lupaamaan, että pukki tulee tai muuten hän ei aio viettää joulua enää koskaan. Lopulta Pesonen joutuu lupaamaan, että pukki tulee.

Käytännöllisenä nerona ja Viirua miellyttääkseen Pesonen, joka ei itse usko Joulupukkiin, päättää rakentaa robotin, joka osaa liikkua ja puhua kuin joulupukki. Äärettömän vaikean tehtävän toteuttaminen vie kuitenkin aikaa ja Pesosen viettäessä kaiken aikansa rakennuspuuhissa verstaalla Viiru tuntee itsensä yksinäiseksi.

Mutta keitä ovatkaan nuo kummalliset pikku-ukkelit, jotka tulevat tervehtimään? Tapaako Viiru sittenkin tonttunsa? Ja saako Pesonen koneensa toimimaan?

Viiru ja Pesonen joulupuuhissa perustuu, kuten elokuvasarjan muutkin osat, Sven Nordqvistin lastenkirjoihin. Saksalais-ruotsalais-norjalais -tuotantoa olevan elokuvan animaatiotyö on pitkälti unkarilaisten käsissä.

– JS 2021