BROKEBACK MOUNTAIN (2005)

Ohjaaja
Ang Lee
Henkilöt
Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams
Maa
USA/Kanada
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
137 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Annie Proulxn novellista
Ikäraja

Kesällä 1963 Ennis ja Jack päätyvät yhteiselle paimennusmatkalle. Vastoin kaikkia ennakko-oletuksia maatilan rengin ja rodeoratsastajan välille syttyy vuosikymmenten mittainen kielletty rakkaus, joka saa elää ja hengittää vain Brokeback Mountainin jylhissä maisemissa. Pulizer-palkitun Annie Proulxin novelliin perustuva elokuva on yksi 2000-luvun suurimmista rakkaustarinoista.

***

”Tell you what, we coulda had a good life together! Fuckin’ real good life! – – So what we got now is Brokeback Mountain. Everything’s built on that! That’s all we got, boy, fuckin’ all. – – I wish I knew how to quit you.” – Jack Twist

Kesällä 1963 juro Ennis ja avoimempi Jack päätyvät yhteiselle lampaiden paimennuskomennukselle kuvitteellisen Brokeback Mountainin jylhiin maisemiin. Vastoin kaikkia ennakko-oletuksia maatilan rengin ja rodeoratsastajan välille syttyy kiihkeä suhde. Onnellisen kesän jälkeen he sopeutuvat tahoillaan ympäröiviin olosuhteisiin – 1960-70-luvun Wyomingissa ja Teksasissa tämä tarkoittaa vaimoa ja lapsia. Yhteiset vuosittaiset kalaretket auttavat jaksamaan painavan taakan, jonka vuosikymmenten mittainen kielletty rakkaus aiheuttaa.

Brokeback Mountainin päähenkilöt eivät ole viihdeteollisuudesta tuttuja homokliseitä, neitimäisiä camphahmoja. He ovat kaksi cowboyta, amerikkalaisen miehisyyden perikuvaa ja ikonisen lännenelokuvatyypin sankaria. Heidän kiintymystään siivittävät karut maisemat ja ärjyvät karhut, mutta myös hellyydenosoitukset. Paksulla syvän etelän aksentilla käydyt, ohikiitävän onnen, rakastavaisten keskinäisen huumorin ja rujojen riitojen sävyttämät keskustelut riipaisevat. Brokeback Mountain on poikkeuksellisen vaikuttava ihmissuhde-elokuva. Se noudattaa tietyssä määrin kielletyn rakkaustarinan kaavaa, mutta astuu ulos ahtaista normistoista. Kliseiden rikkomisen sijaan ensiarvoiseksi nousevat kuitenkin yksilöiden rakastamisen vapauden esteet. Alex Evans huomauttaa, että pääparin tragediaksi muodostuu juuri homoalakulttuurin ja -identiteetin puute. Ainoa mihin ranchien ja rodeokehien kasvatit osaavat kiinnittyä on ympäröivä arkitodellisuus. Todellisten tunteiden paljastamista seuraa väkivallan ja sosiaalisista verkoistoista putoamisen uhka. Toinen pelkää enemmän kuin toinen, mutta osoittaa suurta rohkeutta, että he ylipäänsä uskaltavat myöntää tunteensa itselleen.

Jackina ja Ennisinä nähdään muun muassa viehättävän vinksahtaneessa Donnie Darkossa (2001) nimiosan näytellyt Jake Gyllenhaal ja Yön ritarin (2008) Jokerina tunnettu, tammikuussa 2008 edesmennyt Heath Ledger. He tekevät sekä yksilöinä että parina sykähdyttävät roolisuoritukset. Michelle Williams taloudellisen ja henkisen epävarmuuden riipomana perheenäitinä on kaukana Dawson’s Creek -tv-sarjan teinihahmosta.

Brokeback Mountain perustuu Pulitzer-palkitun Anne Proulx’n novelliin, jonka saman palkinnon napannut Larry McMurtry sovitti elokuvaksi yhdessä Diana Ossanan kanssa. Ang Lee (s.1954, mm. Syö juo mies nainen (1994), Jäämyrsky (1997), Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000), Hulk (2003)) tunnetaan ohjaajana, joka panostaa viipyileviin ja vaikuttaviin kuviin. Pilvimuodostelmat loputtomalla taivaalla, horisontissa siintävät vuorenhuiput ja valkeina massoina vaeltavat lampaat ovat Ennisin ja Jackin salaisen rakkauden maisema. Toisaalta luonnon tarjoamalla vapaudella on kääntöpuolensa: sen armoilla ei voi elää, sieltä täytyy aina palata. Avarasta maisemakuvauksesta ja maailmanlaajuisesta teemasta huolimatta elokuva säilyy intiiminä potrettina kahden ihmisen välisestä suhteesta.

Elokuvan ilmestyttyä sen kotisivuilla oli osio, jossa ihmiset saivat kertoa oman tarinansa. Moni halusikin jakaa henkilökohtaisen brokebackinsa.

– 18.3.2010 Maija Iltanen – Lähteet: Alex Evans, Journal of Film & Video; Vol. 61 Issue 4 / 2009; Roger Ebert, Chicago Sun-Times (verkkolehti) December 16, 2005; elokuvan kotisivut; IMDb