PUSHER III: I’M THE ANGEL OF DEATH (2005)

Ohjaaja
Nicolas Winding Refn
Henkilöt
Zlatko Burić, Marinela Dekic, Ilyas Agac
Maa
Tanska
Tekstitys
English subtitles
Kesto
90 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Lisätieto
kaikki Pusher-elokuvat Pusher-passilla yht. 20 € / 15 € (KAVIn klubikortilla)
Ikäraja

Huumediileri Miloon keskittyvässä kolmannessa osassa roolisuoritukset ja tunnelma virittyvät äärimmilleen. 24 tunnin aikana hoidettavana ovat tyttären 25-vuotissynttärit ja oman myyntireviirin puolustaminen. Sivussa pitäisi ehtiä Nimettömien narkomaanien kokouksiin, jottei oma huumeidenkäyttö sotkisi pakkaa entisestään.

Kaikki Pusher-elokuvat Pusher-passilla yht. 20 € / 15 € (KAVIn klubikortilla)

***

Nicolas Winding Refnin kolmannen elokuvan Fear X (2003) huonon menestyksen vuoksi hänen tuotantoyhtiönsä oli pahasti velkaantunut. Tätä velkaa lyhentääkseen Refn ohjasi menestyneelle esikoiselokuvalleen kaksi jatko-osaa. Rahantarpeesta huolimatta Refn ei tinkinyt taiteellisesta kunnianhimostaan.

Päähenkilöksi Pusher 3:ssa (2005) nousee aiemmista osista tutuksi tullut Milo, joka aiemmin näyttäytyi vahvana joskin yksiulotteisena serbihuumepomona. Kolmannessa osassa Refn antaa kokonaan uuden perspektiivin tuttuun hahmoon ja paljastaa pitkään rikollisena toimineen miehen heikkouksia.

Milo saa yllättäen ison heroiinilastin sijaan ison kasan ekstaasipillereitä, joiden jakelusta tai myynnistä hänellä ei ole mitään kokemusta. Ongelmat kasaantuvat, kun samaan aikaan hänen pitäisi kokata ruoat tyttärensä 25-vuotissyntymäpäiväjuhlille.

Pusher-trilogia muodostaa muotokuvan kolmesta rikollisesta eri elämän vaiheissa. Vielä ensimmäisessä osassa Milo kiristää kokemattomuuttaan hölmöilevää nuorukaista, mutta kolmannessa Pusherissa osat ovat jo vaihtuneet. Milo on vaikeuksissa muutoksissa olevan huumekaupan suhteen. Hänet syrjäyttäisi ilomielin useampi nuorukainen.

Refnin elokuvakerronnan vahvuudeksi voi lukea miten hienosti ja vaivattomasti hän tekee Milon kaltaisesta kovanaamasta inhimillisen hahmon, jonka huoliin on helppo samaistua. Vielä ensimmäisessä osassa Milon brutaalius näyttäytyi niin uhkaavana, että katsoja joutuu hämmästelemään kuinka empatiaa riittää samalle henkilölle.

Kolmannen Pusher-elokuvan yllättävin piirre on sen monikulttuurisuus. Elokuvassa puhutaan melkein yhtä paljon tanskaa kuin serbiaa ja puolaakin. Refn paljastaa Kööpenhaminan alamaailman monet kasvot vielä avoimemmin. Eri kielien välinen sulatusuuni luo uhkaavaa tunnelmaa neuvotteluihin, joita Milo joutuu käymään tulkin avulla.

Pusher 3 jatkaa trilogian tiukkaa realistista kuvakerrontaa, jossa heiluva käsivarakamera tallentaa henkilöhahmot läheltä. Miljöiden realismia tukee sivuhahmoja esittävät oikeat rikolliset, joita Refn palkkasi jatko-osiin näyttelijöiksi.

Elokuva on omistettu tanskalaiselle ohjaajalle Poul Nyrupille, joka ohjasi 60-luvulla eksploitaatioelokuvia käyttäen kadulla tapaamiaan nuoria. Tanskassa häntä ei koskaan arvostettu, mutta hänen elokuvansa kiersivät ympäri maailmaa.

– Chud.com verkkolehden haastattelun mukaan Mikko Pihkoluoma 9.4.2010