SATURDAY NIGHT FEVER – LAUANTAI-ILLAN HUUMAA (1977)

Saturday Night Fever/Saturday Night Fever - hetsig lördag
Ohjaaja
John Badham
Henkilöt
John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
119 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Eteenpäin talsivat buutsit ja Bee Geesin falsettisoundit johdattelevat sisään karheaan, arjen katupölyltä ja lauantai-illan hetkumishieltä haisevaan elokuvaan. Hohtavanvalkoisessa puvussa yöstä niskaotetta etsivä Travolta pyrkii murtamaan carterilaisen proletaarirealismin kahleet kimallepalloviidakon ehdoilla.

***

Saturday Night Fever on 1970-luvun diskokulttuurin avainelokuva, rankka ja realistinen tarina Brooklynin katoliselta seudulta. Tony Manero on 19-vuotias maalikaupan myyjä, jonka elämän tähtihetkiä ovat viikonloput 2001-diskon tanssilattialla. Tavoitellessaan menestystä tanssikilpailussa hän pyytää partnerikseen hienostuneen Stephanien. Loukattu tyttöystävä Annette tarjoutuu tällöin gangbang-partneriksi Tonyn kavereille. Kilpailussa Tony ja Stephanie tanssivat loistavasti, mutta heitäkin parempi on puertoricolainen pari. Kun Tony ja Stephanie valitaan rasistisin perustein voittajiksi, Tony antaa pokaalinsa puertoricolaisille. Hän yrittää huonolla menestyksellä iskeä Stephanieta ja järkyttyy, kun aviottoman lapsen saanut kaveri Billy putoaa / pudottautuu Verazzanon sillalta.

Elokuva lanseerasi uuden nuorisokulttuurin, pukeutumisen ja tanssityylien mallit sekä nosti  1960-luvun alussa läpimurtonsa kokeneen australialaisen The Bee Gees -yhtiön jälleen suosion huipulle. John Travolta (s. 1954) tunnettiin tv-sarjasta Terve taas, Kotter (1975) sekä huomiotaherättävistä sivurooleista mm. Brian De Palman Carriessa (1976); Saturday Night Fever teki hänestä tähden.

Muotivirtausten vaihduttua Saturday Night Fever on osoittanut kestävän arvonsa tanssielokuvan, pop-elokuvan, nuorisokulttuurien kuvauksen ja populaarikulttuurin historiassa. The Bee Geesin ”Staying Alive” on kasvanut elokuvan tunnussävelestä koko aikakauden tunnusäveleksi. Velho ilmiön taustalla oli australialainen musiikkituottaja Robert Stigwood (s. 1934), joka on tuottanut myös elokuvat Jesus Christ Superstar (1973), Tommy (1975), Grease (1978), Kersantti Pippuri (1978), Kohtauspaikka Times Square (1980), Gallipoli (1981), Staying Alive (1983) ja Evita (1996).

– Antti Alanen (MMM elokuvaopas, 1995) täyd. 18.5.2004