AUTOT (2006)

Cars/Bilar
Ohjaaja
John Lasseter
Maa
USA
Tekstitys
puhumme suomea
Kesto
117 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Kilpa-auto Salama McQueen eksyy kisamatkallaan. Kun Salama tutustuu Hinausauto Marttiin, veteraani Doc Hudsoniin ja Sally -Porscheen, hän alkaa ymmärtää, että elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin kilpaileminen. Autot palkittiin vuoden parhaan animaation Golden Globella.

***

Pixar-studion ja Walt Disneyn Autot-tietokoneanimaation erikoispiirre on nimen mukainen viimeistä piirtoa myöten. Kaikki henkilöt / oliot ovat kärpäshahmoja myöten moottoriajoneuvoja. Tarinan päähenkilö, nuori, mestariainesta uhkuva Salama McQueen on ylikorostuneen itsevarma. Hankaluuksia seuraa, kun hän matkalla suureen autokilpailuun tipahtaa kuljetusautosta syrjäisessä tuppukylässä, jossa joutuu selvittelemään asenteensa vuoksi yhden jos toisenkin ongelman.

Kaikki eivät suhtaudu päähenkilöömme suinkaan nurjalla mielellä. Ystäviäkin löytyy ja kuten usein, myös todellinen romanssi. Peräkylän johtohahmoihin kuuluu myös entinen kilpa-ajaja ja lopulta, monien koettelemuksien kautta, nuoruus ja kokemus löytävät toisensa.

Jos elokuvaan on uskomista, elämä oli entisaikoina parempaa pienissä kylissä, jossa kaikki tunsivat toimensa ja ystävystyminen oli helppoa. Kuten amerikkalainen kriitikko Robert Ebert toteaa, kulta-aikojen Amerikka säilyykin aikakapseleissa nimenomaan Hollywood-tuotteiden välittämässä kaupunkikuvassa. Tämän elokuvan autohahmot huokuvat onnellista 1950-lukua, sen modernistista onnea ja sitä, kuinka nykyaika on sen kutistanut mitättömyyteensä ja suoranaiseen rappioon. Uutta voimaa on kuitenkin löydettävissä hyväksymällä vanhan ajan maut ja koristelut.

Ohjaaja John Lasseter on äärimmäisen kokenut, mies Toy Storyn ja Ötökän elämän kaltaisten suursuosikkien menestyksen takana, eikä hän erehdy nytkään. Autot on vauhdikas viihdyttäjä, jonka allekirjoittanut on nähnyt kahdeksan kertaa, useammin kuin 99,9 prosenttia muista katsomistaan elokuvista.

– Jari Sedergren 18.4.2010 (katselukertojen päivitys 2019)