NOBODY KNOWS (2004)

Dare mo shiranai
Ohjaaja
Hirokazu Kore-eda
Henkilöt
Yuuya Yagira, Ayu Kitaura, Hiei Kimura
Maa
Japani
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
141 min
Teemat
Kopiotieto
35 mm
Ikäraja

1980-luvun lopun tositapaukseen perustuva elokuva kertoo lapsista, jotka äiti hylkäsi Tokion Toshimassa. 12-vuotias Akira joutuu äidin lähdön jälkeen pitämään huolta kolmesta sisaruksestaan, ja lapset aloittavat selviytymistaistelun, matkan tuntemattomaan.  Pääroolia esittävä Yûya Yagira palkittiin Cannes’n elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä.

***

Nobody knows on Hirokazu Kore-edan vuonna 2004 valmistunut draama, jonka tarina perustuu Sugamon lapsenhylkäysjuttuun vuodelta 1988. Elokuvan tarina ei silti seuraa tositapahtumia uskollisesti.

Nobody knows kertoo neljän lapsen tarinan: Akira, Kyōko, Shigeru ja Yuki ovat viidestä kahteentoista vuoden ikäisiä. Kaikilla heillä on yhteinen äiti, mutta eri isä. Kolme nuorinta lasta asuu asunnossa ilman vuokraisännän lupaa, joten he eivät voi mennä ulos tai käydä koulua. Heidän äitinsä jättää heidät yksin välillä viikoiksi, kunnes erään kerran ei palaa enää lainkaan takaisin. Lapset jatkavat asumistaan omillaan. Heidän ainoa mahdollisuus on luottaa toisiinsa tulipa eteen mitä ongelmia hyvänsä.

Pitkän valintaprosessin tuloksena Kore-eda harjoitutti lapsinäyttelijöitä pitkään. Hän käytti myös piilokameraa saadakseen lapset käyttäytymään niin kuin kameroita ei olisi edes läsnä. Tyylillisesti elokuva poikkeaa japanilaisesta elokuvasta ”stoalaisella tyyneydellään”, sillä perinteisesti tämän kaltaiset aiheet on siirretty valkokankaalle vahvojen komediallisten ainesten myötä hyväntuulen-elokuviksi.

Elokuva kuvattiin pääosin tokiolaisessa asunnossa, jonka jokainen huone oli lavastettu elokuvaa varten. Prosessi kesti yli vuoden, jonka ajan kuvausapulaiset asuivat asunnossa. Ohjaaja vietti itsekin pitkän aikaa näyttelijälasten seurassa luodakseen luottavaisen tunnelman.

Nobody knows sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2004. Yūya Yagira sai siellä Parhaan näyttelijän palkinnon nuorempana kuin kukaan näyttelijä aiemmin. Elokuva oli arvostelumenestys maailmanlaajuisesti ja myös sen taloudellinen tuotto oli hyvä.

– Jari Sedergren 2019