REVOLVERIMIES (1976)

The Shootist/Revolvermannen
Ohjaaja
Don Siegel
Henkilöt
John Wayne, Lauren Bacall, Ron Howard, James Stewart
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
100 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Glendon Swarthoutin romaanista
Ikäraja

John Waynen filmografian syyshämärään sijoittuva länkkäri nostaa ikonisen tähden vielä kerran ratsun päälle. Wayne esittää ikääntyvää asesankaria John Bernard Brooksia, joka hakeutuu pieneen kylään voidakseen elää loppuelämänsä rauhassa. Valitettavasti kohtalolla on muita suunnitelmia, ja edessä on vielä viimeinen taistelu.

***

Legendaarisen John Waynen (1907–1979) laajan repertuaarin viimeiseksi roolisuoritukseksi jäi Don Siegelin (1912–1991) ohjaus, lännenelokuva Revolverimies. Elokuva valmistui vuonna 1976, kolme vuotta ennen tähden kuolemaa.

Siegelin teoksessa Wayne esittää ikääntynyttä cowboyta ja asesankaria, joka on kuolemassa syöpään. Näin teos on joutsenlaulu 50 vuotta kestäneelle uralle. Wayne tuntui luontevalta rooliin, jota suunniteltiin alkujaan Paul Newmanille ja George Scottille, jotka molemmat olivat hyvin suosittuja 1970-luvulla. Kun lopullinen valinta pääosan esittäjästä oli tehty, totesi tuottaja Mike Frankovich, ettei kukaan olisi voinut suoriutua roolista täydellisemmin kuin ”Duke” eli John Wayne.

John Waynen valinnasta rooliin oli monta hyötyä. Ohjaaja Don Siegel halusi näyttää taistelevan päähenkilön kehittymisen varhaisista sankarin päivistään hänen traagiseen kuolemaansa. Ja mikä olisikaan ollut Siegelille parempi strategia tähän kuin lainata vanhaa materiaalia, kohtauksia Waynen kulttielokuvista. Esillä ovat ikonisen näyttelijän viimeisessä teoksessa niin varsinainen Waynen läpimurto, John Fordin Hyökkäys erämaassa (1939), Howard Hawksin Punainen virta ja myöhäistuotannon helmi, John Farrowin Hondo, yksinäinen vaeltaja. Kokonaisuudesta muodostuu kunnianosoitus Waynen pitkälle uralle ja valkokangasolemukselle – toki kyse on myös itsetietoisesta hyödyntämisestä.

Elokuvassa on monia yhtäläisyyksiä kuvitteellisen narratiivin sekä Waynen henkilökohtaisen elämän välillä. John Bernard Books on kuolemaisillaan syöpään, ja myös John Wayne kamppaili tautia vastaan kuvausten aikana. Teema oli vastenmielinen monille muille näyttelijöille, ei kuitenkaan Waynelle. Keskustelu Waynen roolihahmon ja James Stewartin esittämän lääkärin välillä vahvistaa tämän syövän pelkoa.

Elokuvan keskiössä on pieneen kylään viimeisiä päiviään viettämään tulleen päähenkilön suhde leskeksi jääneeseen vuokraemäntään, Bond Rogersiin (Lauren Bacall) ja hänen poikaansa, Gillomiin (Ron Howard). Ensiksi Gillom ei pidä Booksista, mutta oppii myöhemmin tarkkailtuaan ja oppiessaan tältä ampumisen taitoa arvostamaan tätä ja ihaileekin sitten häntä juhlituimpana lännen ampujana.

 Revolverimiehessä Wayne tulkitsee paljon kokenutta henkilöhahmoa, joka summaa loppujen lopuksi elämäänsä todeten sen olleen hyvä ja varsin onnentäyteinen. Kuolleessaan viimeisen aseellisen yhteenoton jälkeen saluunassa syntymäpäivänään Booksilla on päällään parhaimmat vaatteet sekä saappaat jalassaan.

– Emanuel Levyn (Cinema 24/7) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 6.8.2020