BULEVARDI + TUNTEITA (1964 / 1965)

Bulevarden + Känslor
Ohjaaja
Bulevardi: Jaakko Talaskivi, Eero Tuomikoski / Tunteita: Kalevi Korte, Jaakko Talaskivi, Leena Salokangas, Asko Tolonen
Henkilöt
Tunteita: Pekka Sahenkari, Pirkko Jalava, Sylva Rossi
Maa
Suomi
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
7 min + 93 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
ei tekstitystä
Ikäraja

Eero Tuomikosken ja Jaakko Talaskiven subjektiivisen impressionistinen dokumentti Bulevardi ansaitsee tulla esitetyksi samassa yhteydessä kuin Tunteita. Oloissamme harvinainen kokoelma esittelee neljä elokuvauransa ensi askeleita ottavaa tekijää. Sikermän kruunaavat nuoren Kristiina Halkolan ja Pekka Autiovuoren kypsät suoritukset. Leena Salokangas tuli myöhemmin tunnetuksi huippuvalokuvaaja Leena Sarasteena.

***

Tunteita:

Jos haluaisi lyhyesti luonnehtia Suomi-Filmi Oy:n 1965 julkaisemaa episodielokuvaa Tunteita, voisi ehkä sanoa sen olleen elokuvatuotantonsa alas ajaneen valmistamon kädenojennus uusille, nuorille tekijöille. Primus motor yhtiön ryhdistäytymiseen näyttelijälakkoon kuolleen toiminnan jälkeen oli yhtiön monissa johtotehtävissä ollut Jussi Kohonen (1929–2018).

Elokuva koottiin neljän nuoren ensikertalaisohjaajan Kalevi Kortteen (s. 1941), Jaakko Talaskiven (1945–1998), Leena Salokankaan (s. 1942, aik. ja nyk. Saraste) ja Asko Tolosen (s. 1942) näytelmällisistä lyhytelokuvista. Kortteen episodin käsikirjoituksen laati Anssi Mänttäri (s. 1941), Talaskivelle Jyrki Lappi-Seppälä (s. 1945). Leena Salokangasta ja Lappi-Seppälää lukuun ottamatta kaikki muut jatkoivat eri tehtävissä elokuvan parissa – Salokankaasta tuli valokuvauksen spesialisti ja Lappi-Seppälästä, joka vuonna 1959 oli esittänyt Mattia elokuvassa Taas tapaamme Suomisen perheen, filosofian kandidaatti ja kielenkääntäjä.

Liukastelua kertoo nuoresta miehestä, joka ryntää auttamaan kadulla liukastunutta naista. Seuraa ihastus, seurustelu ja ongelmia. Confiteor on kertomus kahden miehen ystävyyssuhteesta, joka päättyy traagisesti. Toivo, rakkaus on tarina nuoren aviovaimon yhden yön seikkailusta. Kristiinassa päähenkilö joutuu miettimään sitä, onko hän raskaana.

Episodeista ensimmäisenä valmistui Confiteor ja sitten Liukastelua, kumpikin talvella 1965. Toivo, rakkaus valmistui elokuussa 1965 ja syksyn mittaan myös Kristiina, nimiosassa Kristiina Halkola ja miespääosassa ensimmäisessä valkokangastehtävässään Pekka Autiovuori, kummatkin tuolloin teatterikoululaisia.

Filmografiatietojen mukaan Suomi-Filmi suunnitteli toistakin vastaavanlaista nuorten kykyjen episodielokuvaa. Siitä hankkeesta toteutui vain kaksi osuutta: Heikki Katajiston Aamulla (1966) ja Georg Korkmanin Aloittelija Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa – fil.stud. N.N. (1966). Syynä tähän oli varmaankin edellisen kokoelman heikko menestys kaupallisissa teattereissa. Tosin elokuvaa levitettiin vain muutamassa suuressa kaupungissa.

Valtion elokuvapalkintolautakunta luokitteli Tunteita-elokuvan episodit erillisiksi lyhytelokuviksi ja palkitsi niistä Kristiinan 30 000 markalla. Pekka Autiovuori sai osasuorituksestaan vuoden 1966 miespääosa-Jussin ja Risto Orko osin juuri Tunteita-elokuvan ansiosta tuottaja-Jussin ”uusien kasvojen” esilletuojana. Kristiina esitettiin televisiossa 1970, jolloin se oli nähty jo Länsi-Saksassa ZDF:n kanavalla. Kristiina edusti myös Suomea Krakovan lyhytelokuvajuhlilla 1966.

– Suomen Kansallisfilmografiaa hyödynsi Jari Sedergren 2019