DAYS OF THUNDER – UKKOSTA RADALLA (1990)

Days of Thunder/Days of Thunder
Ohjaaja
Tony Scott
Henkilöt
Tom Cruise, Robert Duvall, Nicole Kidman
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
108 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Top Gunin NASCAR-versiossa Tom Cruisen näyttelemä kuumakallekuski löytää paikkansa maailmassa Suurten seteleiden ja Cocktailin kaltaisen oppipoika-asetelman myötä (vanhana mestarina tällä kertaa Robert Duvall). Kidman ja Cruise tapasivat ensi kertaa kuvauksissa, ja hääkellot soivat ensi-iltaa seuranneena jouluaattona.

***

Tony Scottin ohjaama Days of Thunder, suom. Ukkosta radalla (1990) yhdisti Tom Cruisen ja Nicole Kidmanin. Elokuvan tarinassa Cole Trickle (Cruise) on nuori ja superlahjakas kilparatojen kuljettaja, joka hakeutuu rahakkaaseen Nascar-sarjaan tärkeimpänä tavoitteenaan alan merkittävimmän tapahtuman, Daytona 500-kisan voitto. Matkalla tähtiin tulee kuitenkin vastaisku, kolari, joka vie Tricklen sairaalaan. Häntä hoitaa lääkäri Claire Lewicki (Kidman) ja kohta olemmekin jo toipumisen ja peräti romanssin äärellä. Kysymys kuuluu, voiko Trickle voittaa pelkonsa ja palata voittouralle?

Tuottajien, ohjaajan Tony Scottin ja Tom Cruisen peruscombo oli syntynyt jo Top Gun -elokuvassa: oli selvää että jatkoa seuraisi. Martin Scorcesen ohjaaman biljardielokuvan The Color of Money (Suuret setelit, 1986) tekemisen yhteydessä Paul Newman oli kiinnittänyt Cruisen huomiota harrastamaansa autourheiluun. Näin väitetään kiintoisan aihepiirin löytyneen Cruiselle, toiselle käsikirjoittajista.

Käsikirjoituksen tarinan rakenne on tietysti tuttu: alalta jo vetäytyneestä vanhasta mestarista tulee sopivien hankausten jälkeen valmentaja nuorelle yltiöpäälle, joka kouliintuu monissa vastoinkäymisissä voittajaksi. (Täsmälleen samalla tavalla kansatieteilijä Kustaa Vilkuna opasti teoksessaan Isien työt mestarin oppiin suomalaisia, kun tavoitteena oli kunnon kansalainen.)

Hans Zimmerin ajoin mahtipontinen musiikki ryydittää kovaäänistä moottorin täyteistä ääniraitaa. Äänitys olikin elokuvan menestynein osa Oscar-kisoissa saadun ehdokkuuden myötä. Äänitystiimiin kuului 55 henkilöä, erikoistehosteisiin yllättäen vain viisi. Myös leikkaustiimin koko ällistyttää: se lienee kuuden, seitsemän ammattilaisen paikkeilla. Sujuvuus on siksi tai siitä huolimatta kiitettävää.

Tietysti on mainittava triviatietoa: Cruisen ja Kidmanin avioliitto solmittiin jouluaattona 1990 ja eroon päädyttiin vuonna 2001. Pari oli sinä aikana adoptoinut kaksi lasta.

– Jari Sedergren 2022