STAR 80 (1983)

Ohjaaja
Bob Fosse
Henkilöt
Mariel Hemingway, Eric Roberts, Cliff Robertson
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Muun muassa David Fincherin ja Richard Linklaterin ylistämä elokuva alkaa murhalla. Fossen viimeinen elokuva on kyynisempi dokudraaman keinoja hyödyntävä tosielämän tragedia, jossa suloinen ja viaton Dorothy Stratten (Hemingway) löydetään ja nostetaan Playboy-malliksi. Dorothy kokee kuitenkin karmaisevan kohtalon.

***

Amerikkalainen teatteri- ja elokuvaohjaaja Bob Fosse (1927-1987) oli monipuolinen lahjakkuus, sillä hän oli lisäksi tanssija, uraauurtava koreografi ja näyttelijä. Teatterin lavalle Broadwaylle Fosse koreografioi tunnettuja menestysmusikaaleja kuten The Pajama Gamen (1954), Sweet Charityn (1966) ja Chicagon (1975).  Pitkiä elokuvia Fosse ehti uransa aikana ohjata viisi sekä näiden lisäksi televisiolle Liza Minnellin tähdittämän tuotannon Liza with Z (1972). Ohjaustöistä Sweet Charity, Cabaret, Lenny, Syke ei sammu sekä Star 80 ovat jättäneet jälkensä elokuvataiteen kenttään. Fosse pitää hallussaan palkintojen osalta ennätystä, sillä hän saavutti vuonna 1973 Oscarin , kolme Emmyä ja Tony-palkinnot. Oscar Fosselle myönnettiin tuolloin musikaalista Cabaret, Emmyt Liza with Z:stä ja kaksi Tonya Broadwaylle tehdyn Pippinin koreografiasta ja ohjauksesta. Cannesin Kultaisen Palmun Fosse voitti puolestaan elokuvallaan Syke ei sammu (1979).

Joutsenlauluksi elokuvan saralla jäi vuoden 1983 ohjaus Star 80. Vaikka Fossen luomukset  olivatkin tanssinumeroineen viihdyttäviä, pinnan alla hänen kameransa näki häpeämme ja salaisuutemme. Star 80 on elokuvista eniten epätoivoa täynnä. Cabaret´n natsirappiota sekä Lennyn huumehuuruisuutta ja itsetuhoa sekä päähenkilönsä osalta pakkomielteisesti kuolemaan suhtautuvaa Syke ei sammu -elokuvaa seuraava Star 80 aloittaa kerrontansa heti väkivaltaisella kuolemalla. Kokonaisuus koostuu takaumista ja uhrin tuntevien kertomuksista ja näin ollen Star 80 ei sisällä onnellisia hetkiä. Kyseessä on tositapahtumiin perustuva tragedia, vuoden 1980 Playboy-malli, Playmate of the Year Dorothy Strattenin (Mariel Hemingway) murha.

Dorothy Stratten (1960-1980) oli ujo, sievä vaaleaverikkö, joka uskoi kätensä ja jalkansa olevat liian isot, eikä uskonut, että kukaan arvostaisi häntä. Kuitenkin hänestä tuli eräänlainen pohjoisamerikkalainen fantasia. Stratten oli mukana myös Peter Bogdanovichin elokuvassa Etsivät vauhdissa (1981), jossa nähtiin myös Ben Gazzara ja Audrey Hepburn. Hampurilaisbaarin tiskin takaa Paul Sniderin (Eric Roberts) löytämä Dorothy houkuteltiin vastustelun jälkeen Playboyn kuvauksiin, Playboy Mansioniin ja oli imarreltu miehiltä saamastaan huomiosta. Dorothyn siirryttyä elokuvien maailmaan, Strattenin ja Sniderin välit viilenivät ja mallin alun perin löytänyt Paul tuli mustasukkaiseksi, mikä teki hänestä lopulta murhaajan.

Dorothyn roolissa vakuuttaa Mariel Hemingway. Star 80:n kuvausten aikaan hän oli 22-vuotias, ja roolia varten kiillotetussa Playmate-imagossa. Kuitenkin hänellä oli nuoruuden avoimuutta ja naiiviutta, joita hän käytti hyvin edukseen myös näytellessään Woody Allenin Manhattanissa (1979) ja Robert Townen elokuvassa Rakkauden juoksu (1982). Eric Roberts (Pakojuna, Yön ritari, Inherent Vice) tekee myös erittäin hyvän roolisuorituksen intensiivisenä, nopeasti puhuvana, narsistisena Paul Sniderinä.  Hugh Hefnerin osaa tulkitsee Cliff Robertson ja Peter Bogdanovich-hahmoa, Aram Nicholasia esittää puolestaan Roger Rees. Kuvauksesta vastaa todellinen kuvaajalegenda, Ingmar Bergmanin kanssa moneen otteeseen työskennellyt Sven Nykvist.

– Vincent Canbyn (The New York Times), Roger Ebertin (Chicago Sun-Times) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 2021