PIENI MERENNEITO (1989)

The Little Mermaid/Den lilla sjöjungfrun
Ohjaaja
John Musker, Ron Clements
Maa
USA
Kesto
83 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
animaatio H. C. Andersenin sadusta * originaali suomenkielinen versio vuodelta 1989
Ikäraja

Atlantin syvyyksissä elää merenneitoprinsessa Ariel, jota ihmisten maailma kiinnostaa enemmän kuin mikään muu. Hän rakastuu prinssi Ericiin, päättää etsiä tämän käsiinsä ja vaihtaa äänensä kolmeen päivään ihmisenä. Kahden Oscarin musiikki säestää Arielin matkaa maan kamaralle.

***

Oliverin ja kumppanien menestys osoitti, että Disney-animaatioilla on yhä runsaasti kysyntää, ja Pieni merenneito merkitsee nyt paluuta vuoden 1959 Prinsessa Ruususen jälkeisen tauon jälkeen iättömien satujen maailmaan, joiden kautta studion kuva aikoinaan vakiintui yleiseen tietoisuuteen. Pieni merenneito kytkeytyy samaan perinteeseen kuin Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Tuhkimo, Peter Pan ja Prinsessa Ruusunen, ja samalle suuntaukselle tuli valmisteille Kaunotar ja hirviö.

Pienen merenneidon ammattimiehet ovat selvästi innostuneet vedenalaisen maailman luomisen asettamista haasteista. Veden kuohut, varjojen häilyntä ja värien hajoaminen on kuvattu kiehtovan yksityiskohtaisesti. Tämä huolenpito näkyy erityisesti Arielin ja kampelan kohdatessa hain elokuvan alussa ja varsinkin vaikuttavassa otoksessa Tritonista mahtavassa tuolissaan Arielin paettua merenneitokaupungista. Musiikin ovat laatineet Pieni kauhukauppa -musikaalin tekijät Alan Menken ja Howard Ashman. Hienoimmillaan se on merivelhon holvissa esitetyssä kabareetyylisessä ”Poor Souls” -kappaleessa. Ursula on loistava naishirviö Disneyn parhaan perinteen mukaisesti. Hassuja hahmoja ovat myös karibialainen rapu, hullu ranskalainen kokki ja raihnas lokki.

– Julian Stringerin mukaan (Monthly Film Bulletin, October 1990) AA 1991