HYVÄSTI JA AMEN (1977)

Goodbye & Amen/Farväl och amen/L'Uomo della CIA
Ohjaaja
Damiano Damiani
Henkilöt
Tony Musante, Claudia Cardinale, John Forsythe
Maa
Italia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
103 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Francis Cliffordin romaanista, musiikki Guido & Maurizio De Angelis, English version
Ikäraja

Panttivankitilanne roomalaisessa hotellissa kytkeytyy CIA:n kolmannen maailman operaatioihin, jotka eivät saa paljastua. Francis Cliffordin palkitun brittiromaanin filmatisointi syventää asteittain jännitystä, moraalia sekä kuvan ja musiikin yhteyttä. De Angelis -duon tarttuvat teemat ovat vahvaa synthwave-materiaalia.

***

Tarkka-ampuja (John Steiner) tulittaa satunnaisia jalankulkijoita Rooman keskustassa, linnoittautuu loistohotelliin ja ottaa panttivangeiksi hienostorouvan (Claudia Cardinale) sekä tämän miesystävän. Kriisi muuttuu ulkopoliittiseksi, kun selviää, että sieppaajalla on yhteyksiä Yhdysvaltain suurlähetystöön ja tiedustelupalvelu CIA:han. Elektroniikkafirman edustajana esiintyvä CIA-mies (Tony Musante) käynnistää operaation, jossa on muitakin tavoitteita kuin panttivankien vapauttaminen.

CIA:n salaisuudet alkoivat 1970-luvulla kiinnostaa eurooppalaista mediaa ja yleisöä sekä italialaisia elokuvantekijöitä. Tietokirjailijaksi ryhtyneen ex-vakoilija Philip Ageen paljastukset ruokkivat trendiä ja inspiroivat etenkin Romolo Guerrierin elokuvaa Tehtävä Lindoksella (Sono stato un agente CIA, 1978).

Damiano Damianin Hyvästi & amen perustuu Francis Clifford -kirjailijanimellä tunnetun brittiläisen Arthur Leonard Bell Thompsonin (1917–1975) romaaniin The Grosvenor Square Goodbye, joka ilmestyi 1974 ja sai Yhdysvalloissa nimen Good-Bye and Amen. Toisessa maailmansodassa kirjailija oli osallistunut Britannian vakoiluoperaatioihin Intiassa. The Grosvenor Square Goodbye voitti englantilaisen Hopeatikari-palkinnon vuoden toiseksi parhaana jännitysromaanina ja kilpaili USA:ssa vastaavasta Edgar-palkinnosta.

Käsikirjoittaja Nicola Badalucco ja Damiani laativat romaanista elokuvasovituksen, jossa tapahtumat on hienoisin muutoksin siirretty Lontoosta Rooman kansainvälisiin piireihin. Adaptaatio oli tekijäkaksikon ja kuvaaja Luigi Kuveillerin (Verenpunainen kauhu) toinen vuonna 1977 kuvattu elokuva: Huomenna kuollut filmattiin keväällä ja Hyvästi & amen kesällä. Italialaisen Nocturno-elokuvalehden poliittisten trillerien erikoisnumerossa (Nocturno Dossier 15, Italia ultimo atto: Guida al cinema politico-civile, Cinema Bis Communication, Milano 2003) Davide Pulici luonnehtii teoksia ”vastakkaisiksi mutta yhtä upeiksi elokuviksi”.

Tiedustelupalvelun arvot ja menettelytavat näyttäytyvät kyynisinä, mutta Hyvästi & amen ei ole lopulta järin kiinnostunut poliittisista paljastuksista. Elokuva ilmentää – lakonisesti ja rivien välissä – kaipuuta lojaaliuteen ja ystävyyteen, joiden ympärillä moderni maailma ei pyöri. Damianille poikkeuksellisesti tyyli nousee paikoin juonenkuljetuksen ja henkilöiden edelle. Noir-näkemyksessä on futuristista hehkua, kun Guido & Maurizio De Angelis -duon syntetisaattorit säestävät scifihenkisesti puettujen kypäräkommandojen marssia.

Legendaarinen Claudia Cardinale on elokuvan ainoa italialainen pääosanesittäjä, mutta muillakin näyttelijöillä oli vahvoja Italia-yhteyksiä. Yhdysvaltalainen Tony Musante ja brittiläinen John Steiner (joka kuoli auto-onnettomuudessa heinäkuun 2022 lopussa) nauttivat Italiassa isompaa tähtistatusta kuin englanninkielisessä elokuvakulttuurissa. Äärimmäisen solakan Steinerin kansainvälisesti tunnettuja töitä ovat Tinto Brassin Caligula sekä Mario Bavan ja Dario Argenton kauhutarinat Shock ja Pelkoa ei voi paeta. Näyttelijä itse korosti Damianin ohjauksia Loppuunkäsitelty ja Hyvästi & amen tärkeimpinä käyntikortteinaan, joissa taidot tulivat parhaiten esille. Suurlähettiläänä nähtävä John Forsythe tunnetaan tv-rooleistaan Charlien enkelien näkymättömänä nimihenkilönä ja Dynastia-saippuaoopperan patriarkkana.

Hyvästi & amen tähtäsi kansainväliseen levitykseen mutta jäi Italian ulkopuolella melko niukalle huomiolle. Englanninkielinen versio on pysynyt harvinaisena kaikissa formaateissa. 1970-luvun lopun ja 1980-luvun populaarielokuva kallistui kohti eskapismia, ja yhteiskunnallisuus kääntyi rasitteeksi. Vaihe oli vaikea monille ”1960-lukulaisille” kärkiohjaajille. Damiani reagoi murrokseen lähtemällä Yhdysvaltoihin ohjaamaan Dino de Laurentiisin tuottaman huuruisen kummitustaloelokuvan Amityville 2: Paholaisen piiri.

Nekrologien perusteella Damiania (1922–2013) ei tunneta USA:ssa juuri muusta kuin kyseisestä kauhukertomuksesta. Palattuaan Amityvillestä Italiaan hän tavoitti kuitenkin kansainvälisen yleisön omimmilla aiheillaan. Myöhäistuotannon yksi kohokohta on todenmakuinen mafiasarja Mustekala (La piovra, 1984–2001), jonka Damiani käynnisti ohjaamalla ykköskauden kaikki episodit. Yli 80 maahan myytyä Mustekalaa pidetään kaikkien aikojen kansainvälisesti katsotuimpana italialaisena tv-sarjana.

– Lauri Lehtinen 23.8.2022