NEW JACK CITY (1991)

Ohjaaja
Mario Van Peebles
Henkilöt
Wesley Snipes, Mario Van Peebles, Ice-T, Chris Rock
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
94 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
Thomas Lee Wrightin tarinasta
Ikäraja

Marion esikoisohjaus on vuosikymmenensä ”uuden mustan elokuvan” kestävimpiä monumentteja, blaxploitaatio-aiheiden savuaville raunioille rakentuva rikoselokuva amerikkalaisia suurkaupunkeja piinanneesta crack-epidemiasta ja peliä pyörittäneistä huumeparoneista. Kaiken muun ohella ratkaiseva
avainteos monen tähden (näyttelijä)uralla: Wesley Snipes, Ice-T, Chris Rock…

***

Mario Van Peeblesin (s. 1957) vuoden 1991 debyyttiohjaus New Jack City oli kokonaisuutena kriitikoiden kiittämä, ansiokas rikosaiheinen toimintaelokuva. Blaxploitaatiota edustavassa New Jack Cityssä esiintyi niin ikään elokuvantekijänä tunnetun Melvin Van Peeblesin (1932 – 2021) poika Mario sekä ohjaajan että näyttelijän osuudessa. Kerronta kiertyi Wesley Snipesin roolihahmon, huumeparoni Nino Brownin ympärille sekä New Yorkia vallassa pitäneelle crack-epidemialle. New Jack Cityssä nähtiin lisäksi varsin merkittäviä sivuosasuorituksia, sillä elokuvaa tähdittivät myös Ice-T, Allen Payne, Chris Rock, Judd Nelson sekä Bill Cobbs.

Tapahtumien ajankohta on vuosi 1986 ja tapahtumapaikka New Yorkin Harlem, kun Nino Brown (Wesley Snipes) ja hänen jenginsä ovat aikeissa tuoda hallintaansa uuden katujen huumeen, kokaiinin. Jengi onkin onnistunut tekemään kauppaa joukolle köyhiä mustia tehden miljoonien tuotot ja Brown voikin rentoutua kartanossaan. Sillä välin ryhmä poliiseja johtajanaan Mario Van Peeblesin roolihahmo Stone ovat aikeissa nujertaa Brownin suunnitelmat apunaan huumeaddikti Pookie (Chris Rock). Brownin filosofia 1980-luvun lopun menolle on: Sinun täytyy ryöstää rikastuaksesi Reaganin aikakaudella. Näin hän on eräänlainen Al Pacinon Tony Montanan ajatusten puolestapuhuja.

Ottaen huomioon kontekstin ja genren, sijoittuu New Jack City vertailtaessa hyvin muihin aikakautensa teoksiin, kuten alkuperäiseen vuoden 1987 Tappavaan aseeseen ja varhaisiin Steven Seagalin trillereihin Nico (Above the Law) (1988) ja Katujen laki (1991). Kaiken kaikkiaan New Jack Citystä saa sen käsityksen, että tuottajat halusivat tehdä siitä laajemmalle katsojakunnalle soveltuvan, mutta kuitenkin mukaan haluttiin sisällyttää huumeisiin liittyvä kommentti.  Van Peeblesin ohjaajanotteessa on tyyliä ja tehokkuutta ja intensiiviset aseelliset yhteenotot sekä väkivaltaisuudet todistavat työllä olevan kompromissiton tasonsa.

Ovelaa ja älykästä Ninoa vastaan ovat elokuvassa kaksi kovatasoista kadun poliisia: Scotty (Ice-T) ja Nick (Judd Nelson). He eivät pidä toisistaan, mikä onkin osa kaavaa, mutta Van Peebles tekee heidän kilpailustaan ja vastakkainasettelustaan intensiivistä ja persoonallista. Scotty on todellakin mielenkiintoinen henkilöhahmo, joka on itse kokenut kokaiinin käytön, riippuvuuden ja käytöstä irti pääsemisen. Nick puolestaan on tärähtänyt ja vastuuntunnoton, tuntien usein vihaa huumekauppiaita kohtaan. Vaikka juoni on rakennettu poliisien osalta hyvin, on se kaiken kaikkiaan melko tavanomaista materiaalia. Sen sijaan poikkeavaa on osuus, jossa Nick pelastaa nuoren addiktin, Pookien (Chris Rock). Hän kärsii sellaisista vieroitusoireista, että hän hädin tuskin pystyy nostamaan päätään. Kun Pookie on kunnossa, haluaa hän auttaa hänet pelastanutta poliisia.

New Jack City onnistuu erittäin hyvin kuvaamaan huumeiden vaikutusta tietyllä suurkaupunkialueella, vaikka aihe onkin haastava. Yksi ongelma on siinä, että huumeiden vastaista elokuvaa on vaikea luoda, sillä huumeparonien ja valtaa pitäjien eläessä elämäntyyli rahoineen näyttää usein varsin hauskalta. New Jack City onnistuu erityisesti näyttelijäsuoritustensa ansiosta (etenkin Ice-T ja Chris Rock tekevät hienoa työtä) sekä Mario Van Peeblesin ohjauksen osalta. Myös Thomas Lee Wright ja Barry Michael Cooper ovat saaneet aikaan toimivan käsikirjoituksen. Van Peebles on kyennyt saamaan elokuvaansa autenttisen ja päättäväisen tunnelman, sillä ohjaaja on vienyt kameransa kaduille, aidoille kuvauspaikoille käyttäen katujen slangia. New Jack City on teos, jossa Mario Van Peebles kasvoi todelliseksi elokuvantekijäksi.

–  Roger Ebertin (Chicago Sun-Times), John Higginsin (Starburst) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 24.11.2022