UNELMA ONNESTA (1990)

Reise der Hoffnung/Drömmen om lyckan
Ohjaaja
Xavier Koller
Henkilöt
Necmettin Cabanoglu, Emin Sivas, Yaman Okay
Maa
Sveitsi/Turkki
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Sveitsiläisen Xavier Kollerin ohjaustyö siirtolaismatkasta on yllättävän karhea ja realistinen ollakseen palkittu parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla. Koller kertoo dokumentaarisin sävyin traagisen tositarinan kurdiviljelijästä ja hänen vaimostaan, jotka lähtevät pienen poikansa kanssa pyrkimään laittomasti Sveitsiin, unelmien postikorttimaahan.

***

Unelma onnesta (Reise der Hoffnung) on sveitsiläis-turkkilainen draamaelokuva vuodelta 1990. Sen on ohjannut Xavier Koller, joka teki myös käsikirjoituksen yhdessä Feride Çiçekoğlun kanssa. Turkkilaisperheen matkasta laittomiksi siirtolaisiksi Sveitsiin kertova elokuva palkittiin Yhdysvalloissa parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnolla.

Tarina on pohjimmiltaan tuttu monista siirtolaiselokuvista. Itä-Turkin maalaiskylässä kuullaan huhuja menestyksestä vauraassa Sveitsissä. Sukulaisten lähettämän postikortin innoittamana Haydar ja hänen vaimonsa Meryem päättävät lähteä koettamaan onneaan.

Perheen rauhaton ja kunnianhimoinen isä myy karjansa ja maansa, ja miehen pakottamana, puolison epäilyistä huolimatta, pariskunta jättää seitsemästä lapsestaan kuusi isovanhempien hoiviin. He ottavat mukaansa vain yhden pojan, jonka pitäisi saada hyvä koulutus Sveitsissä.

Kolmikko piiloutuu laivaan, ja Italiassa Como-järvellä he tapaavat miehiä, jotka lupaavat rahapalkkiota vastaan salakuljettaa heidät rajan yli Sveitsiin. Mutkia matkaan tulee, kun vastassa onkin lumimyrsky…

Kollerin ohjaus ja käsikirjoitus keskittyy yhden perheen kohtaloihin, eikä se käy kiinni esimerkiksi niihin syihin ja ytimiin, miksi rikas pohjoinen tarvitsee siirtolaisia tekemään niitä töitä, joita paikalliset eivät enää mieluusti tee. Unelma onnesta ei juurikaan kohtaa rasismin kirousta, mikä on aihe, johon monet muut siirtolaiselokuvat tarttuvat tehokkaasti.

– Jari Sedergren 2022