HOOK – KAPTEENI KOUKKU (1991)

Hook
Ohjaaja
Steven Spielberg
Henkilöt
Dustin Hoffman, Robin Williams, Julia Roberts
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit
Ikäraja
K7
Kesto
142 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 70 mm

Aikuiseksi asianajajaksi varttunut, muistinmenetyksestä kärsivä Peter Pan (Robin Williams) kaapataan takaisin Mikä-Mikä-Maahan taistelemaan mahtavaksi paisunutta Kapteeni Koukkua (Dustin Hoffman) vastaan… Levottomalla rajapinnalla keikkuva, perhe-elokuvakliseitä tuulettava seikkailu koetaan uhkeana 70-millisenä filmikopiona.

***

Mitä tapahtuu kun ikinuori Peter Pan kasvaa aikuiseksi? Hook (1991) jalostaa ajatusleikkiä, jossa pelottomasta seikkailijapojasta ja Mikä-mikä-maan anarkistijohtajasta kasvaa lentopelkoinen työnarkomaani, jota ärsyttää että hänen lapsensa käyttäytyvät kuin lapset.

Peter (Robin Williams) perheineen palaa Englantiin 10 vuoden tauon jälkeen juhlistamaan Wendy-isoäidin lastensairaalan avajaisia. Palatessaan juhlista takaisin, he löytävät seinään isketyn viestitikarin: Kapteeni Koukku on varastanut hänen lapsensa Mikä-mikä-maahan. Peterin on kohdattava pelkonsa ja lähdettävä pelastamaan lapsensa.

Ylikasvanut Peter Pan oli täydellinen rooli otolliseen aikaan koomikko Robin Williamsille. Williams oli jo elokuvan aikoihin karistanut harteiltaan Mork and Mindy -sitcomin asettaman kreisin sekoilijan viitan ja tehnyt liudan vakavasti otettavia pääosia. Oscar-ehdokkuuksia oli suotu Hyvää huomenta Vietnam (1987) ja Kuolleiden runoilijoiden seura (1990) -elokuvista. Williams on parhaimmillaan kun hän saa olla hauska ja arvaamaton, mutta myös esitellessään vakavaa ja traagista puoltaan. Sisäisen lapsensa hukannut perheenisä on tässä suhteessa täydellinen rooli, koska katsoja tietää Williamsin energisen innokkuuden tulevan kyllä esiin. Samaa ”lapsi vangittuna miehen ruumiiseen” -kaavaa yritettiin toistaa Jumanjissa (1995), muttei läheskään niin kokonaisvaltaisesti kuin mihin Spielbergin elokuva yltää. Peter Pan -syndrooma sopii myös täydellisesti ohjaajalle itselleen. Miehen koko tuotanto käsittää seikkailuja ja isoilla leluilla leikkimistä. Mekaaniset haikalat ja avaruusolennot saavat rinnalleen merirosvot ja keijukaiset.

Spielbergille ominaisesti elokuva on sekoitus kameran edessä tehtyjä erikoistehosteita ja näyttäviä lavasteita, jotka nivovat yhteen fantasian ja realismin kestäen kulutusta. Elokuvan fantasiamaailman täyteläisyys palkittiin neljällä Oscar-ehdokkuudella. Lisäksi säveltäjä Williams ja Leslie Bricusse olivat ehdolla parhaan alkuperäisen kappaleen kategoriassa laulullaan ”When You’re Alone”.

J. M. Barrien rakastettuun lastenkirjahahmoon perustuva elokuva on täynnä herkullisia viittauksia alkuperäisiin tarinoihin ja napakkaa sanaleikittelyä, mutta jalostaa niitä omaperäisellä tavalla. Hook on koko perheen klassikko, jossa aikuiskatsojalle viihdettä tuovat Dustin Hoffmanin (Koukku) ja Bob Hoskinsin (Smee) suvereenisti vetämä homoeroottinen parivaljakko ja vanhemmuuden teemat. Muina merirosvoina nähdään mm. folklaulaja David Crosby ja parrakas Glenn Close, joka teljetään arkkuun skorpionien kanssa.

– Otto Kylmälä 2019