ZODIAC (2007)

Ohjaaja
David Fincher
Henkilöt
Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr., Anthony Edwards, Brian Cox, John Carroll Lynch, Chloë Sevigny
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
158 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Tositapahtumiin pohjautuva Zodiac on poliisitarina San Franciscon alueella kauhua kylväneestä sarjamurhaajasta, joka sai 60–70-luvuilla mainetta lehdissä julkaistuilla huomiohakuisilla kirjeillään. Laaja kokonaisuus pitää loppuun asti otteessaan pitkälti Fincherin populaarimusiikin käytön ja menneisyyden taidokkaan rekonstruoinnin ansiosta.

***

David Fincher on ohjaajana tarttunut sarjamurha-aiheisiin kiinnostavalla tavalla ennenkin Se7en (1997), jossa symboliikkaa ratkovien raakojen rikosten selvittämisessä keskipisteessä oli kaksi poliisitarkastajaa. Zodiacin tapauksessa ratkaiseva työryhmä ja sen sinnikkäät, suorastaan pakkomielteiset toimivat löytyvät sanomalehden toimituksesta: poliisi ei pystynyt rikoksia selvittämään. Fincherin ja käsikirjoittaja James Vanderbiltin etuna on se, että hän ei ole kliseiden kerääjä, enemmänkin hän luo niitä. Elokuvan aiheena oleva tapaussarja 1960-luvun Kaliforniasta on todellinen, vaikka Zodiac ei sitä dokumentaarisesti pyri realisoimaan. Käsikirjoitus kuitenkin perustuu sankaritoimittajan tapaussarjasta tekemään samannimiseen teokseen.

Fincherille tyypillisesti Zodiac alkaa verisillä tapoilla, joita kertyy poliisin laskelmien mukaan saman tekijän nimiin lyhyessä ajassa viisi. Murhaajaa elokuva ei kuitenkaan ala seurata, vaan huomio kiinnittyy poliisin ja toimitusten töihin tapauksen selvittelyssä. Poliisietsivistä toinen, Clint Eastwoodin Dirty Harryn todellisena esikuvana ollut David Toschi (Mark Ruffalo) ei kuitenkaan ole kuumakalle, vaan sääntökirjaan viimeisen päälle luottava perusetsivä. Toinen etsivä, William Armstrong (Anthony Edwards), elää tapahtumat enemmän tunteella. San Francisco Chronicle toimittajista nousevat esille elämäntavoiltaan railakas reportteri Paul Avery (Robert Downey Jr.) ja lehden piirtäjä Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), jonka kirjaan elokuva pohjaa. Poliisilaitoksien kuvasta ei ole varmaa todistusta, mutta suuren lehden toimituksesta elokuvan on sanottu antaneen varsin osuvan kuvan. Graysmithin paneutuminen on sitä luokkaa, että edes perheonni ei sitä kestä. Julkisuuden kautta hän joutuu myös henkilökohtaiseen vaaraan.

Zodiac ei ole perinteinen toimintaan perustuva elokuva, vaan se enemmänkin seuraa asianosaisten työtä ja metodeja. Vastaavalla tavalla eteni aikoinaan myös toimittajaelokuva Kaikki presidentin miehet, jossa paljastettiin valtakunnan johdon rikoksia. Toimittajat eivät jättäneet koputtamatta yhdellekään ovelle saadakseen selville tapahtumien kulun. Vaaran tunnetta ei näissä selvityksessä voi välttää. Eikä sille näy loppua, sillä juttu monimutkaistuu sitä mukaa, kun jotakin saadaan selville.

Fincherin krediitteihin kuuluivat sellaiset merkkiteokset kuin Alien 3, Se7en, The Game, Fight Club ja Panic Room. Niille Zodiac on mitä mainiointa jatkoa.

– Jari Sedergren eri lähteitä lukien 2020