AAMIAINEN TIFFANYLLA (1961)

Breakfast at Tiffany's/Frukost på Tiffany's
Ohjaaja
Blake Edwards
Henkilöt
Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstitys
Kesto
116 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Truman Capoten novellista
Ikäraja

Aamiainen Tiffanylla -elokuvan päärooliin on vaikea kuvitella ketään muuta kuin glamouria otoksesta toiseen uhkuva Audrey Hepburn. Truman Capoten pienoisromaaniin pohjaavassa klassikossa pikkukaupungista New Yorkiin muuttanut Holly Golightly elää kepeää elämää viihdyttäen herroja ja konnia, nauttien cocktail-juhlista ja Tiffanyn jalokiviliikkeestä.

***

Truman Capoten pienoisromaaniin löyhästi perustuva Aamiainen Tiffanylla kertoo New Yorkiin muuttaneesta nuoresta pikkukaupungin naisesta. Audrey Hepburnin näyttelemän hahmon roolinimi Holly Golightly viittaa kepeään elämäntyyliin ja se onkin totta, sillä hänen tärkein tavoitteensa on yrittää päästä rikkaisiin naimisiin – käytännössä hän toimii piireihin soveltuvana maksullisena seuranaisena.

Hollyn naapuriin muuttaa Paul Varjak, inspiraatioita lähinnä naapurin varakkaan naisen kustannuksella päätoimisesti etsivä kirjailija, jota Holly alkaa kutsua lempinimellä ”Fred”. Nuoret ystävystyvät vähitellen ja päätyvät kiertämään suurkaupungin luksusbileitä yhdessä: näin Paul oppii tuntemaan Hollyn ympärillä pyöriviä miljonäärejä ja heidän elämäntyyliään. Kuvio mutkistuu, kun näyttämölle astuu Doc, joka kertoo naineensa Hollyn silloin kun tämä oli 14-vuotias. Docia näyttelevä Buddy Ebsen koki roolin myötä uuden tulemisen. Hän oli tunnettu 1930-luvun elokuvista laulavana ja tanssivana näyttelijänä.

Päinvastoin kuin Truman Capoten samannimisessä romaanissa (1961), jossa Holly katoaa ja kuolee, elokuvaan on rakennettu ehkä kaupallisista syistä onnellinen länsimainen loppu Henry Mancinin Oscarin arvoisen ikivihreän sävellystyön, Johnny Mercerin sanoittaman ”Moon Riverin” soidessa taustalla – tuloksena vuosisadan rakkaustarina. Esittäjänä on Audrey Hepburn itse, jolle laulu oli tehty räätälintyönä.

Audrey Hepburn piti itse roolia vaikeana. Hän sanoi olevansa sisäänpäin suuntautunut introvertti, mutta nyt hän joutui näyttelemään ulospäin suuntautunutta ekstroverttia. Tulos on huumaava: Audrey Hepburn on parhaiten tunnettu juuri tästä roolistaan. Kirjailija Capote ei ollut valintaan tyytyväinen, vaan piti Hepburnin palkkaamista rooliin petoksena, sillä hän oli suunnitellut rooliin Marilyn Monroeta. Kim Novak kieltäytyi tarjotusta roolista, sillä hän pelkäsi leimaantuvansa siinä ”seksikkääksi kissanpennuksi”. Tuottajapari ajatteli ohjaajaksi ensin John Frankenheimeria, mutta he päätyivät Blake Edwardsiin, koska pelkäsivät edellisen suuntautuvan liian tummiin tunnelmiin. Edwards tunnettiin komediallisista kyvyistään.

Elokuvan ulkokuvat on filmattu pääosin New Yorkissa, sisäkuvat Hollywoodin studioilla, lukuun ottamatta jalokiviliike Tiffanyssä otettuja kohtauksia. Elokuvan tunnetuin imagokuva olisi nykyään lähes mahdoton: nuori nainen esiintymässä julkisesti ylipitkän tupakkaholkin kanssa. Rodullisten stereotypioiden vuoksi kritiikkiä on saanut myös kasvonsa keltaiseksi värjännyt japanilaishahmo, hra Yunioshi, jota elokuvan kestotähtiin kuuluva Mickey Rooney näyttelee. Kriitikoiden hahmosta käyttämä yleistermi ”yellowface” on johdettu varhaisemman elokuvan kaukaasialaisten näyttelemien afroamerikkalaishahmojen yhteydessä käytetystä termistä ”blackface”. Kyse on siis kenkälankilla aikaan saavutetusta ilmiöstä, joka on tuttu suomalaisestakin elokuvasta – vuosikymmeniä kansainvälisen käytön jälkeen.

– Jari Sedergren 1.10.2009