LOVE STORY (1970)

Ohjaaja
Arthur Hiller
Henkilöt
Ali MacGraw, Ryan O'Neal, John Marley
Maa
USA
Tekstitys
ei tekstitystä
Kesto
99 min
Teemat
Kopiotieto
DCP
Lisätieto
Erich Segalin romaanista
Ikäraja

Love Story oli aikansa suosituin elokuva, ja sen käsikirjoittaja Erich Segal muokkasi tekstin myös globaaliksi hittiromaaniksi. Elokuvan seitsemästä Oscar-ehdokkuudesta palkinto lankesi musiikille. Pääosaparia, joka kohtaa vakavan sairauden, kuoleman ja anteeksiantamisen vaikeuden, näyttelevät aikansa suurimmat tähdet Ali MacGraw ja Ryan O’Neal.

***

Yhdysvaltojen filmi-instituutin kaikkien aikojen intohimoelokuvien listalta löytyy yhdeksäntenä 1970-luvun alun suursuosikki, todellinen box-office elokuva Love Story. Arthur Hillerin ohjaaman elokuvan oli käsikirjoittanut Eric Segal. Käsikirjoituksen osti Paramount Pictures, joka kehotti Segalia muokkaamaan käsikirjoituksesta romaanin, alun perin ystävänpäiväksi 1970 lanseeratun mainoskampanjan tueksi. Loppu on historiaa. Kirjasta tuli jättimenestys kaikkialla maailmassa.

Aivan tuskatonta seitsemän Oscar-ehdokkuuden elokuvan valmistaminen ei ollut. Ohjaajakandidaateista Larry Peerce vetäytyi tehtävästä ja Anthony Harvey sai hänkin lähteä. Vasta kolmas ohjaaja onnistui. Jimmy Webb sävelsi elokuvaan musiikkiscoren jota ei koskaan käytetty. Kolmen pääosaehdokkaan kieltäydyttyä tehtävään valittiin Segalin suosituksesta Ryan O’Neill. Palkkio oli 25 000 dollaria.

Elokuvan tarinassa rikkaan ja menestyneen perheen Harvardin lakiopintoja pänttäävä poika ja musiikkia Radcliffessä opiskeleva tyttö, joka tulee työväenluokkaisesta kodista, tuntevat alun alkaen vetoa toisiinsa. Vaikeuksien kautta he perustavat perheen ja päättävät olojen vakiinnuttua hankkia lapsen. Se ei onnistu ja lääkärin tutkimuksissa selviää, että syy on kuolettavassa sairaudessa… Parisuhteen lisäksi sekä elokuva että kirja ruotivat aikuistuvien lasten suhdetta vanhempiinsa.

Romanttinen draama ei ole tunnetusti kriitikoiden ykkösgenre, mitä tähtiin tulee, mutta yksi arvostetuimmista, Robert Ebert antoi kaikki hänen käytössään olleet tähdet ja sanoi elokuvan olevan paljon parempi kuin romaani. Kriittisimmät antoivat yhden sanan tuomion (”bullshit”) ja sanoivat sitä kitschiksi ja juonta väitettiin kuluneeksi. Joka tapauksessa Love Story uudisti tunteiden kenttää hallitsevan melodraaman ja antoi sysäyksen siihen genreen jota on kutsuttu nimellä chick flick – siis erityisesti nuoriin naispuolisiin katsojiin vetoavaan elokuvaan, josta ei puutu romantiikkaa ja rakkautta.

Love Story sai jatko-osan Oliver’s Story vuonna 1978. Siinä O’Nealin vastanäyttelijänä oli Candice Bergen.

– Jari Sedergren 2020.