SILTA SALAISEEN MAAHAN (2007)

Bridge to Terabithia/Bron till Terabitia
Ohjaaja
Gábor Csupó
Henkilöt
Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel
Maa
USA/Uusi-Seelanti
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
97 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu Katherine Patersonin romaaniin
Ikäraja

Viidesluokkalaiset Jess ja Leslie kuvittelevat itselleen fantastisten valtakunnan lähimetsän siimekseen paetakseen kouluelämän karua todellisuutta. Katherine Patersonin tositapahtumista inspiroituneeseen kirjaan perustuva elokuva käsittelee eskapismia ja lapsuusiässä koetta menetystä rohkealla ja tunteita kuohuttavalla otteella.

***

Oudosti pukeutuva Leslie (AnnaSophia Robb) muuttaa Jessin (Josh Hutcherson) naapuriin ja hämmentää pian viidesluokkalaisen pojan elämää. Alkuvaikeuksien jälkeen 11-vuotiaat varhaisteinit ystävystyvät ja luovat salaisen Terabithian valtakunnan läheiseen metsään. Jessilla ja Lesliella on ongelmia niin kouluissa kuin kotonakin, mutta salaisessa maailmassaan he pystyvät mihin vain. He voivat mielikuvituksen voimin muuttaa muotoaan ja rinta rinnan he taistelevat pahoja voimia vastaan.

Nuoret saavat voimaa toisistaan, ystävyydestä ja rajattomasta mielikuvituksestaan. Näiden avulla he kestävät myös arkisen elämän kolhut. Koulukiusattu Jess uskaltautuu lopulta nousta kiusaajiaan vastaan ja puuttuu kotinsa tulehtuneeseen tilanteeseen.

Terabithian valtakunta on sekoitus nuorten tuntemista fantasiatarinoista ja -kirjoista. Siinä on mukana myös palanen Narniaa.

Jessin ja Leslien mielikuvitus on loihdittu näyttävästi valkokankaalle. Hirviöt ja jättiläiset muuttuvat oikeiksi fantasiaelokuvan keinoin, ja mielikuvitusolennot saavat ”todellisen” muodon. Silta salaiseen maahan onkin kiehtova sekoitus reaalimaailmaa ja fantasiamaailmaa. Reaalimaailma on täynnä nuorista riippumattomia ongelmia, mutta fantasiamaailmassa nuoret luovat vastoinkäymiset itse, ja tietenkin myös ratkaisevat ne itse.

Koskettavan ja sympaattisen elokuvan teemat käsittelevät monia asioita: ystävyyttä, luovuutta, koulukiusaamista, perhe-elämän vaikeutta – jopa elämän suurinta tragediaa. Suurimman surun hetkellä fantasia puhkeaa suurimpaan kukkaansa.

Silta salaiseen maahan perustuu Katherine Patersonin vuonna 1977 ilmestyneeseen romaaniin (WSOY 1979). Elokuvassa kaksi nuorta ystävystyy ja rakentaa oman mielikuvitusmaailmansa. Romaanin idean taustalla on tositapahtuma: kirjailijan David-pojan paras ystävä kuoli kahdeksanvuotiaana. David Paterson oli itse toisena käsikirjoittajana Gabor Csupon ohjaamassa elokuvassa.

Silta salaiseen maahan on Csupon ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva. Unkarilaissyntyinen animaattori on työskennellyt 1980–90-luvuilla mm. sellaisissa tv-tuotannoissa kuin Ipanat ja Simpsonit.

– KR 2.10.2011