DOUBLE IMPACT – KAKSOISISKU (1991)

Double Impact/Dubbelslag
Ohjaaja
Sheldon Lettich
Henkilöt
Jean-Claude Van Damme, Bolo Yeung, Geoffrey Lewis
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
110 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Double the Van Damage! Pikkupojat Alex ja Chad jäävät orvoiksi alamaailman yhteenotossa ja traumatisoituvat niin, että molemmista tulee isona Van Damme. JCVD:n läpimurtovaiheen taustahahmo Sheldon Lettich ohjasi ja kirjoitti kaksoisroolitarinan, joka vei tähden kamppailukehistä keskelle Hongkongin räiskettä ja glamouria. Sensuuripoistot palautettu kopioon.

***

Kaksoisisku vei Jean-Claude Van Dammen toistuvista kamppailu-urheilijoiden rooleistaan ruudinsavuiseen, vähemmän primitiiviseen toimintaan. Elokuva jatkoi tähden taipumusta trokata vientikelpoisia Kaukoidän vaikutteita amerikkalaisen elokuvan valtavirtaan, ja veljeksistä kertovan tarinan lähtökohdat muistuttivat Kickboxer-elokuvan juonikuviota.

Uutta lisäarvoa toi se, että Van Damme esitti itse molempia sankariveljeksiä, Bloodsport-käsikirjoittaja Sheldon Lettichin ohjaamana. Alexandre Dumas’n Korsikan veljesten ja David Cronenbergin Erottamattomien inspiroima kostotarina on täynnä kaksosten kykyjä koskevaa populaarimytologiaa ja identtisten miekkosten aiheuttamia väärinkäsityksiä. Miljöön tarjoaa kosmopoliittinen Hongkong ja sen ruhtinaallinen mutta armoton alamaailma.

Elokuvaa levitti Suomessa Uolevi Erikssonin nimikkoyhtiö Eriksson Entertainment. Mikäli Kaksoisiskulle on järjestetty lehdistönäytöksiä, kriitikoiden vastakaiku on ollut äärimmäisen niukkaa. Ainoa KAVI:n leikearkistoon talletettu kotimainen Kaksoisiskun arvio on Rumba-lehdestä (13/1992), kirjoittajana nimimerkki BLUK. Arvio tarjoaa esimerkin Van Damme -elokuvien kommentoinnin yhdestä peruskaavasta, jossa viihtyminen ei jää epäselväksi mutta asenne on melko varauksellinen.

Kaksoisisku on tyhmä, mutta varsin hauska toimintaelokuva. Karaten Euroopan mestari Van Damme on komeakroppainen jässikkä ja liikuttavan kömpelö yrittäessään näytellä kahta erilaista kaksosveljestä, kriminaalit näyttelevät konnamaista sydämensä kyllyydestä, (Geoffrey) Lewis on charmantti isähahmo ja (Alenna) Shaw’lla on komeat rinnat.”

“Toiminta ei ole erityisen kekseliästä, mutta sitä on paljon. Juoni on uskomaton, mutta kuka välittää? Ei tätä katsellessa kummemmin pitkästy, mutta hupi ammentuu väärästä syystä: Kaksoisiskussa on totisesti Porvoon mitalla tahatonta komiikkaa.”

Van Damme ja Sheldon Lettich kehittelivät suositulle teokselleen jatko-osaa 2010-luvulle asti, mutta tekijänoikeuksien kiemurat pysäyttivät hankkeen etenemisen. Kaksosveli- ja kaksoisolentoteemasta tuli Van Dammen toistuva aihe, josta on ammennettu sekä suhteellisen realistista rikosdraamaa (Maximum Risk) että tieteiskauhua (Replicant – tappajan kopio).

– Lauri Lehtinen 16.10.2020