KAIKKEA SINÄ KEKSITKIN, MARIKKI! (1979)

Du är inte klok, Madicken
Ohjaaja
Göran Graffman
Henkilöt
Jonna Liljendahl, Liv Alsterlund, Monica Nordquist
Maa
Ruotsi
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
103 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
perustuu Astrid Lindgrenin Marikki-kirjoihin
Ikäraja

Marikki asuu Kesäkumpu-nimisessä talossa isänsä, äitinsä ja Liisa-pikkusiskonsa kanssa. Vaikka perhe on rikkaampi kuin osa naapureista, Marikin suuri sydän ei siedä epäoikeudenmukaisuutta. Marikki-kirjat ovat Lindgrenin kertomusten poliittisimmasta päästä: yhteiskunnan epätasa-arvoa, kuten tuloeroja ja luokkayhteiskuntaa, katsellaan seitsemänvuotiaan silmin.

***

Hassut seikkailut -elokuva koostuu Astrid Lindgrenin Marikki-kirjoihin pohjautuvan kymmenosaisen tv-sarjan neljästä viimeisestä jaksosta. Tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun alkuun ja pikkukaupunkiympäristöön. Päähenkilö on 7-vuotias Marikki, ja muita tärkeitä ihmisiä ovat hänen pikkusisarensa, vanhempansa ja luokkatoverinsa. Arkisista ja juhlavammistakin tapahtumista, iloista ja suruista koostuu viehättävä kuva entisajan elämästä ja lasten omasta maailmasta.

 Hassut seikkailut -elokuvaa on pidetty lastenelokuvatarjonnan parhaimmistoon kuuluvana. Tapahtumien runsaus pitää mielenkiinnon yllä, ajankuvaus tuo menneisyyden elävänä eteemme ja aikuiskatsojan mielessä herää muistikuvia siitä, millaista oli olla lapsi. Tosin elokuvaa ovat jotkut pitäneet liiankin idyllisenä ja herttaisena. Joka tapauksessa Marikki on siinä määrin sukua Astrid Lindgrenin tunnetummille “sankareille” Peppi Pitkätossulle ja Vaahteramäen Eemelille, että sattumia ja tapahtumia on kyllä luvassa yllin kyllin.

31.10.1991 – tekijätietoa päivitti 11.3.2007 AA