AAVESOTURI (1987)

Sinnui yauman/I demonernas våld/A Chinese Ghost Story
Ohjaaja
Siu-Tung Ching
Henkilöt
Leslie Cheung, Joey Wong, Siu-Ming Lau, Ma Wu
Maa
Hongkong
Tekstitys
suom. tekstit
Kesto
93 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Lisätieto
alkukuvana Let's Dance, O: Paul Anders Simma 1992, 18'
Ikäraja

Aavesoturi on honkongilainen seikkailufantasia. Siinä nuorukainen rakastuu aaveneitoon, jonka sielun urhea, mutta tunari sankari haluaa pelastaa. Honkongilaisen elokuvan visuaalinen energia oli aikanaan ennennäkemätöntä. Taistelukohtaukset ovat akrobaattisia, kuvan ja liikkeen harmoniaa ja pukuloisto uhkeaa. Let’s dance on lyhytelokuva lappilaisen kylän tansseista ja kulttuurien kohtaamisesta.

***

Aavesoturi on samalla kertaa historiallisesti puvustettu seikkailuelokuva, Hollywood-tyylinen erikoistehostepakkaus ja kiinalainen kauhutarina perinteisillä aaveilla ja paholaisilla varustettuna. Aineksiin yhdistyy vaivattomasti myös komedia ja rakkauskertomus.

Ching Siu Tungin elokuva on liikkeen juhlaa. Ihmiset ja aaveet, elävät ruumiit ja demonit ottavat yhteen ehtymättömässä baletissa. Ching Siu Tung opiskeli seitsemän vuotta itämaista taistelutaitoa ja työskenteli eri tv- ja elokuvayhtiöissä itämaisten taistelulajikohtausten ohjaajana muun muassa Tsui Harkin ja John Woon elokuvissa. Hän ohjasi esikoisohjauksensa vuonna 1983, ja Aavesoturi oli hänen läpimurtoteoksensa. Hän on tehnyt parhaat ohjaustyönsä Tsui Harkin kanssa. Aavesoturille on tehty kaksi jatko-osaa.

Henkilöinä on kokoelma arkkityyppejä, kuten naiivi ja kunnollinen nuori sankari, ihastuttava ja hyväsydäminen nuori tyttö, juoppo ja ihmisvihamielinen miekkamies, joka nauttii mieluummin aaveiden kuin ihmisten seurasta sekä vaikuttavia paholaisolentoja.

Nuori ja viaton veronkantaja ihastuu temppelissä kummittelevaan kauniiseen aavenaiseen, jonka paha puunhenki on ottanut valtaansa. Ennen kuin naisen sielu on pelastettu hautaamalla hänen tuhkansa perhehautaan, joutuvat veronkantaja ja häntä auttava taolaissoturi käymään helvetissä asti.

Aavesoturi perustuu Pu Sung-lingin kokoamasta ja kirjoittamasta kauhuantologiasta Liao chai chih-i poimittuun tarinaan. Pun tarinat käsittelevät inhimillisten pelkojen aiheita, kuten kuolemaa, sen jälkeistä elämää, outoja ilmestyksiä sekä tuonpuoleisia paholaisia ja henkiä. Kuolema on Pun maailmassa uudelleensyntymää janoavien henkien ja haamujen kansoittama valtakunta. Reinkarnaation kautta saavutettava jälleensyntymä tuo rauhan todellisen maailman ja tuonpuoleisen välille.

Aavesoturin kaunis aave on tyypillinen noiduttu sielu, joka ei pysty reinkarnoitumaan, ja on siten tuomittu riivaamaan eläviä. Hän houkuttelee miehiä ansaan. Sukupuoltaan vaihtava androgyyni puupaholainen imee uhrien elinvoiman. Puupaholainen kykenee vaihtamaan sukupuoltaan sekä muotoaan, mikä on voimallisen Pahan merkki. Aavenaisen kohtalo ja tie jälleensyntymään on puupaholaisen käsissä, koska hänen tuhkansa on haudattu tuon puun juurelle. Aaveen rakkaus oppineeseen vien hänet lopulta pelastukseen. Reinkarnaatio-teema toimii jokaisen aavetarinan selkärankana, ja aavetarinat määrittelevät Hongkong-kauhun lajityyppiä. Aavesoturi on uskollinen alkuperäiselle Pun tarinalle henkilöhahmojen ja tilanteiden osalta. Antikvaaristen aaveiden ilmapiiri saa kyytiä modernien erikoisefektien karusellissa. Rytmi on lähellä itämaisten taisteluelokuvien tahtia, ja sellainen Aavesoturi on varsin pitkälle.

– Stephen Teon (Hongkong–elokuva, Like, 1996) mukaan TKM 1.10.1996