KAPINA NUORISOVANKILASSA (1979)

Scum/Uppror i ungdomsfängelset
Ohjaaja
Alan Clarke
Henkilöt
Ray Winstone, Mick Ford, Julian Firth
Maa
Iso-Britannia
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
96 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Nuorisorikollinen joutuu taistelemaan selviytyäkseen vankien ja vanginvartijoiden armottomassa puristuksessa. BBC:n televisioteatterin kärkiohjaaja Clarke koki kovan kolauksen, kun kanava hyllytti hänen kasvatuslaitoksen shokeeraavia oloja kuvaavan elokuvansa liian väkivaltaisena. Muutamaa vuotta myöhemmin hän kuvasi tarinan uudelleen samoilla näyttelijöillä elokuvateatterilevitykseen.

Huom! Elokuvan toinen esitysaika on vaihtunut. Uudet näytösajat ovat to 29.9. klo 19.20 & ke 5.10. klo 17. Pahoittelemme muutosta. Jo ostetut liput käyvät näytökseen sellaisenaan. Voit myös halutessasi peruuttaa tai vaihtaa lipun muihin näytöksiin joko Kino Reginan lippukassalla tai osoitteessa asiakaspalvelu@eventio.fi

***

Kapina nuorisovankilassa oli alun perin suunniteltu televisioelokuvaksi, mutta BBC vetäytyi hankkeesta sen väkivaltaisuuden vuoksi: aiheena on brittiläisen koulukodin (”borstal”) väkivaltainen maailma.

Kahta vuotta myöhemmin vuonna 1979 ohjaaja Alan Clarke ja käsikirjoittaja Roy Minton muokkasivat sen draamaelokuvaksi, joka sai sittemmin ensiesityksensä Britannian neloskanavalla vuonna 1983.

Alkuperäinen TV-versio sai sekin ensiesityksen, mutta ei ennen vuotta 1991. Näyttelijät ovat pääosien esittäjien osalta samoja, mutta käsikirjoitusta on muokattu varsinkin kielen ja kuvausta käytännön väkivallan osalta melkoisesti.

Vankilakuvauksia nähneet tietävät, että uudella tulokkaalla on tekemistä opetellessaan usein kantapään kautta rangaistuslaitoksen nokkimisjärjestyksen. Nuori Carlin on juuri tässä tilanteessa tullessaan kasvatuslaitokseen, mutta hänellä on hyppysissään kadun väkivalta ja kyky puolustaa itseään pahoissakin paikoissa.

Tätä raakaa yksilötarinaa kuvatessaan Clarke ja Minton tulevat käyneeksi läpi myös laitoksen institutionaalisen perustan ja toimintatavat, jotka ovat brutaalin systeemin tuotetta riippumatta siitä oletko asukki vai vartija. Se on maailma, jonka arkipäivään kuuluvat erottamattomasti rasismi, äärimmäinen väkivalta, raiskaukset, itsemurhat, tappelut ja täysin kontrolloimaton kielenkäyttö. Kriitikot ottivatkin elokuva hyvin vastaan, vaikka julkisuudessa ja oikeudessakin käytiin moraalinvartijoiden (ja heidän järjestöjensä) valitusten vuoksi.

Kanadassa vuonna 2010 julkaistu Dog Pound perustuu vahvasti Scum- elokuvaan.

– Jari Sedergren 2022