VAIN UNELMILLA ON SIIVET (1972)

The King of Marvin Gardens/Bara drömmar har vingar
Ohjaaja
Bob Rafelson
Henkilöt
Jack Nicholson, Bruce Dern, Ellen Burstyn
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
103 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Heinäkuussa kuollut Bob Rafelson oli yksi 1970-luvun ”uuden Hollywoodin” avaintekijöistä. Vain unelmilla on siivet on Rafelsonin pieni mestariteos, kafkamaiseksi luonnehdittu tarina veljeksistä (Jack Nicholson, Bruce Dern). Lopputulos on Matti Salon sanoin ”oikullisen kepeä ja älyllisen tiheä”.

***

Bob Rafelson (1933-2022) oli amerikkalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja, jota pidetään uransa alkupuoliskon vuoksi yhtenä 1970-luvun ”uuden Hollywoodin” perustajajäsenistä. Myös nimellä American New Waven tai Hollywood Renaissancen nimellä tunnettu amerikkalaisen elokuvan tyylisuuntaus ulottui 1960-luvun puolivälistä aina 1980-luvun alkuun saakka, jolloin uusi, nuori tekijäpolvi nousi esiin. Tuolloin ohjaajan rooli korostui aiemmin dominoineen studiojärjestelmän sijaan. Menestyksekkäitä aikakautta luonnehtivia teoksia olivat mm. Mike Nicholsin Miehuuskoe (1967), Arthur Pennin Bonnie ja Clyde (1968), Sam Peckinpahin Hurja joukko (1969) sekä Dennis Hopperin Easy Rider – matkalla (1969).

Vain unelmilla on siivet (1972) oli järjestyksessään Rafelsonin kolmas pitkä ohjaustyö. Jo aikaisemmissa töissään Head (1968) ja Rajut kuviot (1970) Rafelson oli ohjannut Jack Nicholsonia, jonka kanssa hän teki kaiken kaikkiaan kuusi elokuvaa näiden joukossa myös Postimies soittaa aina kahdesti (1981), Koirat karvoissaan (1992) sekä Verta ja viiniä (1996).  Jacob Brackmanin käsikirjoittama Vain unelmilla on siivet kertoo tarinan vieraantuneista Staeblerin veljeksistä Davidista (Nicholson) ja Jasonista (Bruce Dern), jotka kohtaavat Atlantic Cityssä. Toisiaan he eivät ole nähneet kahteen vuoteen. Kiinteistöhuijaukseen osallistuttuaan heillä menee kaikki pieleen. Tragediaksi kääntyvä elokuva on ikään kuin tutkimusmatka erilaisten veljesten maailmaan, sillä toinen on ulospäinsuuntautunut huijari (Dern) ja toinen puolestaan masentunut ja introvertti, radiossa työskentelevä dj (Nicholson).

Jos David on veljeksistä ajattelija, on Jason puolestaan unelmoija. Jacob Brackmanin käsikirjoitus ei ainoastaan käsittele veljesten ainutlaatuista suhdetta, vaan esittelee myös Jasonin luoman juonikkaan hankkeen. Bob Rafelsonin ohjaus on lisäksi todella uskomatonta sen osalta, miten hän tuo esille draaman ja joitakin elävämpiä hetkiä, kuten Jasonin naisystävän, ikääntyvän kauneuskuningattaren Sallyn (Ellen Burstyn) esittelyn Davidille. Rafelson hyödyntää ohjauksessaan improvisaatiota esimerkiksi tyhjän teatterin kohtauksessa, jossa Jasonin, Davidin, Sallyn ja Jessican (Julia Anne Robinson) henkilöhahmot esiintyvät. Keinoina Rafelson käyttää myös paljon kokokuvia.

Huomioitavaa kokonaisuudessa on myös kuvaajalegenda László Kovácsin osallistuminen elokuvantekoon. Kovács on tehnyt loistavaa työtä tuloksena elokuvan erittäin realistinen kuitenkin värikylläinen elokuvaus. Hienoina yksityiskohtina erottuvat mm. interiöörit ja eksteriöörit yökohtauksissa sekä ainutlaatuinen valaistus joissain pelottavimmissa tunnelmissa. Elokuvaa kuvattiin talvisessa Atlantic Cityssä ja sitä voi pitää dokumenttina kaupungin viimeisistä kultakauden ajoista ennen kasinohotellien rakentamista.  Kaiken kaikkiaan Rafelson on onnistunut ohjauksellaan Vain unelmilla on siivet luomaan oman aikakautensa rikkaan ja taidokkaan elokuvahelmen, joka veljesten ja tapahtumiensa kautta käsittelee myös amerikkalaista unelmaa.

–  Steven Floresin (Surrender to the Void), James S. Richin (Criterion Confessions) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 20.12.2022