UNIVERSAL SOLDIER (1992)

Universal Soldier
Ohjaaja
Roland Emmerich
Henkilöt
Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Ally Walker
Maa
USA
Tekstitys
suom. tekstit/svensk text
Kesto
104 min
Teemat
Kopiotieto
KAVI 35 mm
Ikäraja

Vihdoin sensuroimattomana valkokankaalla: Van Damme ja ruotsalaisjärkäle Dolph Lundgen mittelevät androideiksi muokattuina Vietnam-sotureina. Terminatorien ja RoboCopin parhaita perinteitä jatkava über-rymistely on poikinut viisi jatko-osaa. Saksalainen Roland Emmerich eteni spektaakkeliohjaajien ykkösketjuun.

***

Cyborg-elokuvan juliste lupaili Jean-Claude Van Dammen esittämää sankarillista koneihmistä, vaikka oikea nimihenkilö oli naispuolinen kyborgi Pearl Prophet. Robotisoidun Van Dammen idea toteutui muutaman vuoden kuluttua. Täydellisen sotilaan (Universal Soldier) keskushahmo on Vietnamissa vuonna 1969 kaatunut amerikkalaissotilas Luc Devereaux, joka on saanut uuden elämän salaisen sotateknologiaprojektin myötä. Geneettis-mekaanisesti tappokoneeksi muokatun Lucin muisti on pyyhitty pois, mutta synkkä menneisyys ei jätä rauhaan, ja edessä on yhteenotto vanhan vihamiehen, kersantti Andrew Scottin (Dolph Lundgren) kanssa. Potkut saanut tv-toimittaja Veronica Rogers (Ally Walker) penkoo kyborgijoukkojen taustaa skuupin toivossa.

Näyttävään räjähtelyyn satsaava Täydellinen sotilas on Hollywoodin spektaakkeliohjaajien eturiviin tehokkaasti hankkiutuneen saksalaisen Roland Emmerichin (Tähtiportti, Independence Day – Maailmojen sota) varhainen ohjaus, jota on verrattu RoboCopiin ja Terminator-elokuviin. Terminator 2:n tavoin se on Carolco-yhtiön tuotanto kylmän sodan päättymisen ajalta. Uusia viholliskuvia on tarvittu maailman muuttuessa, ja niitä on löytynyt Yhdysvaltain oman puolustussysteemin salatulta puolelta, jota ei tietenkään voi voittaa rauhanomaisin tai teknisesti köykäisin keinoin. Käsikirjoituksen varhaisessa versiossa armeijaa kuvattiin kriittisemmin, ja kyborgijoukkojen ratkaisema panttivankidraama osoittautui valtion hämäräkoneiston lavastukseksi. Crystal Knights -työnimellä kirjoitettu teos on poiminut varsinaisen Universal Soldier -nimensä Buffy Sainte-Marien folk-kappaleesta, joka tunnetaan Suomessa Hectorin tulkitsemana Palkkasoturina.

Luc Devereaux vakiintui Van Dammen kestorooliksi, jota hän on näytellyt toistaiseksi neljässä elokuvassa ja Megadethin rockvideossa. Ihmisen ja koneen välimuoto ei ole aina pysynyt hyvien puolella. Suomessa ensin 30 prosentin ”rangaistusveron” saanut avauselokuva on katsotuin osa Universal Soldier -sarjassa, jossa on franchise-jatkumoille tuttuun tapaan huippunsa, välityönsä ja kollektiivisesti unohdetut harhapolkunsa. 2000-luvulla on tapahtunut viihdeteollisuuden todennäköisyyksiä uhmaavaa laadullista nousua. John Hyamsin Universal Soldier: Regeneration ja Universal Soldier: Day of Reckoning ovat kriitikoiden kiittämiä töitä, joissa painotus on siirtynyt räiskinnästä psykologiseen kauhuun. John Hyams on Van Damme -ohjaaja toisessa polvessa, sillä hänen isänsä Peter Hyams vastasi tähden 1990-luvun hittien Timecopin ja Sudden Deathin ohjauksesta.

Ruotsalainen atleetti Dolph Lundgren on jäänyt elokuvahistoriaan Jean-Claude Van Dammen ikonisena vastavoimana, vaikka lihaskimput ovat muutamia kertoja näytelleet myös liittolaisia. Yhteisiä elokuvia on kertynyt viisi.

– 13.10.2020 Lauri Lehtinen